Ahol a bitcoin legkisebb egysége többet ér mint a nemzeti valuta

A Bitcoin (BTC) számos érdekes jelzőt kapott már a 10 éves históriája alatt: digitális arany, értékőrző, kriptovaluta, patkányméreg, deflációs pénz, internetpénz. Az egyik legfontosabb azonban továbbra is, hogy pénz.

A kriptoközösség jelentős porciója továbbra is szkeptikusan azt állítja, hogy még jó pár év el kell teljen addig, amíg a Bitcoin hagyományos értelemben is “pénznek” minősül. Ennek ellenére vannak helyek, ahol a “mágikus internetpénz” helyett már most “csak pénzként” beszélhetünk. Különösen ott, ahol a Bitcoin legkisebb egysége, a szatosi, többet ér, mint a nemzeti fizetőeszköz.

Satoshi Nakamoto, a Bitcoin titokzatos és álneves alkotója a Bitcoint deflációs tulajdonságokkal ruházta fel azzal, hogy szűkösre tervezte: csupán 21 millió kerülhet előállításra. A tény fundamentális előnyöket biztosít a fiát valutákhoz képest, és úgy kódolta, hogy a kriptovaluta nyolc tizedesjegyig osztható legyen, azaz 0.00000001 BTC-ig.

A legalacsonyabb Bitcoin egység a szatosi aktuális árfolyamon csupán 0.000088 dollárt ér, még messze van attól, hogy akár 1 forint századát is érné, az egy dollárcenttől pedig még távolabb áll.

A Bitcoin elemző Rhythmtrader megjegyzése szerint a “mágikus internetpénz” legalacsonyabb egysége, az 1 szatosi (vagy 1 SAT) viszont már többet ér mint az iráni riál, a vietnami dong és az indonéz rúpia.

Vietnámban 1 szatosi többet ér mint a dong

Egy szatosi, vagy 0.00000001 BTC 2.2 vietnami dongot, 3.7 iráni riált, és 1,8 vietnami dongot és 1.26 indonéz rúpiát ér. Ahhoz, hogy egy szatosi valaha elérje az 1 USD-t, egyelőre még 11 360 szatosit kell fizetnünk és ennek eléréséhez a bitcoin árfolyamának legalább 100 millió dollárig kellene repülnie.

Érdekes, hogy a harmadik világ bukott gazdaságú országainak lakossága, ahol a szatosi párban van a saját nemzeti fizetőeszközükkel, egyben a Bitcoin és az alternatív coinok egyik legnagyobb haszonélvezői lehetnek. Az ilyen országokban a béke feneke alatt a jegybanki pénzükbe vetett bizalom, magas az infláció, korrupt és elnyomó az államapparátus.

A Bitcoint és az altcoinokat úgy tervezték, hogy központi hatalom irányítása nélkül, beavatkozás nélkül működjenek. Ezzel a felettük lévő hatalmat kizárólag az birtokolja, akinek a digitális pénztárcájában pihen. A tény óriási gondolkodásmódbéli különbség a közvetítő szereplőkre, mint bankokra épülő pénzrendszerekkel szemben. A pénz e fokú evolúciója nem történik meg egyik napról a másikra, de a bitcoin 10 éves története bebizonyította, hogy a decentralizált pénzeknek van létjogosultsága.

Ha a Bitcoin képes lesz globálisan elterjedni, és pár tízmillió felhasználó helyett milliárdoknak magát a pénzt jelenteni, akkor a jegybanki fizetőeszközök könnyen munka nélkül találhatják magukat vagy kénytelenek lesznek újrapozícionálni magukat. A digitalizálódó világba kapcsolódó, alulbankolt populációk, a túlszabályozott és nehézkes bankrendszer, a banki botrányok, az impotens pénzpolitika mind és mind a Bitcoin és társai malmára hajtja a vizet.

(Borítókép: The Patient Bitcoiner)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük