10 éves a bitcoin: A krónika

 • 31
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Szinte napra pontosan 10 évvel ezelőtt 2008. október 31-én Szatosi Nakamoto, a Bitcoin-projekt máig ismeretlen megalkotója publikálta azt a technológiai papírt, amely az emberiség történetének talán egyik legfontosabb innovációját vázolja fel.

A Bitcoin kezdetek

A dokumentum címe “Bitcoin: Egy peer-to-peer elektronikus készpénzrendszer,” és egy olyan decentralizált hálózat és életképes digitális pénz működését ismerteti, amellyel kiválthatóak a kormányok és a központosított intézmények.

Kezdetekben Nakamoto papírja nem sok figyelmet kapott, néha volt pár klikk a Metzdowd.com feliratkozóitól, mely egy kevéssé ismert mailing lista az innovátorok, digitális anarchisták és az internet kivetett rétegeinek körében. A korai gyenge érdeklődés ellenére Nakamoto, ki magát egy Japánban székelő kódolóként jellemezte, 2009. január 9-én elindította a Bitcoin v0.1 hálózatot.

A bitcoin hálózat első blokkját, amire a zsargonban csak ‘genezis blokként’ hivatkozunk, Nakamoto a bankokkal szembeni ellenszenvének kimutatásaképp a következő megjegyzést ágyazta be:

The Times 03/Jan/2009 Chancellor on brink of second bailout for banks (A pénzügyminiszter nem áll messze egy második bankmentő csomagtól)

A komment lehetett volna egy ősrégi szalagcím az internet RSS csatornáinak bugyraiból, de helyette egy akkor nagyon is aktuális hírre utalt, mely kiválóan jellemezte a hagyományos bankrendszer akkori állapotát és Nakamoto hajlamát a bankok mélységes megvetésére.

Amikor az első blokk feldolgozásra és az első coin tranzakció végrehajtásra került, Szatosi volt egyes-egyedül aki teljes Bitcoin node-t futtatott és ez sokáig nem is változott: egyedül volt a bitcoinjaival az információs szupersztrádán. Azonban minden megfordult mikor Hal Finney informatikus elkezdett érdeklődést mutatni a decentralizált rendszere iránt, és ő volt az első aki egy bitcoin tranzakció címzettjeként egyenesen Szatositól fogadott bitcoint.

Annak ellenére hogy a Bitcoin hálózat annyira decentralizált (és imponáló) volt akkoriban, amennyire csak lehetett, a körülbelül 10 perces kőbe vésett blokkidejével és fix disztribúciós görbéjével, a kezdeti hónapokban a hálózat nem generált sok figyelmet, így, Szatosi és Finney nem tett mást, mint hogy még tovább csiszolgatta a Bitcoin hálózatát.

Egy újabb mementója ennek a decentralizált kísértetháznak az az 1 millió bitcoin, amit saját maga Szatosi bányászott még 2009-ben. Hogy mi lesz a sorsa ennek az 1 millió kibányászott bitcoinnak? Senki sem tudja, de jelenleg csendben ülnek Szatosi tárcáiban várva, hogy az (örökre) elveszett megalkotójuk aktivizálja magát.

A nehéz indulás ellenére Nakamoto agyszüleménye mégiscsak megérte az 1 évet, de közben a névtelen kitaláló egyre csak hátrébb sorolta magát a hálózat mindennapi életében. Végül eddig ismeretlen körülmények között a Bitcoin alapítója kámforrá vált miután az összes releváns kulcsot és adatot továbbadta Gavin Andresennek és néhány más korai adoptálónak, hogy ők őrizzék tovább a lángot.

De azon a 2010-es napon, mikor Szatosi örökre(?) eltűnt, a Bitcoin már több volt, mint egy őrült kódoló agyszüleménye a tisztességesebb pénzügyi rendszerért. Addigra az innovációt számtalan vaskalapos decentralista vallotta magának, akik egy új jövő vízióját látva, a hagyományos rendszert a decentralizáció tisztítótüzében kívánták új alapokra helyezni.

A Bitcoin Pizza, Mt.Gox, Silk Road

2010. május 22-én Hanyecz László volt az első aki valós terméket vásárolt bitcoinért, mégpedig két darab Dominos pizzát 10 000 BTC-ért (akkor még csak 40 dollárt ért). Mióta Hanyecz beleharapott abba a 10 000 bitcoint érő pizzába, május 22-ét a közösség mint a ‘Bitcoin Pizza Napja’ emlegeti.

Hanyecz tranzakciója volt az első fiat – kriptó tranzakció a világon mivel akkoriban még nagyon korlátozott számban voltak legitim, sokaknak elérhető és könnyen használható platformok, amelyeken hagyományos fizetőeszközöket lehetett volna bitcoinra váltani.

Ledger Nano X - The secure hardware wallet

Ez Jed McCaleb színre lépésével változott meg, aki egy fantasy kártyajáték után létrehozta a Magic: The Gathering Online eXchange (Mt.Gox) váltót, ami a bitcoin váltók balsorsú nagyapjának tekinthető. Nyolc hónappal az Mt.Gox indulása után 2010. július 18-án McCaleb eladta az Mt.Gox váltót a francia Mark Karpeles fejlesztőnek, ami tán élete egyik legnagyobb baklövése volt.

Innentől fordul a negatívba sztori mivel az Mt.Gox folyamatosan hacker támadások középpontjában állt: az első 2011 június közepe tájékán történt, mikor egy támadó 0.01 dollárra  vitte le a bitcoin nominális árát. Habár a támadás számtalan gyengéjére rámutatott, a felhasználók továbbra is özönlöttek rá. 2013-ra az Mt.Gox felelt a világ bitcoin kereskedési volumenének 70%-áért.

Mialatt az Mt.Gox soha nem látott magasságokba tört, másutt egy Ross Ulbricht nevű fejlesztő létrehozta a BTC-t, mint hivatalos fizetőeszköz, alkalmazó Silk Road piacteret, mely egy darknetes piactér volt különböző illegális termékeknek és szolgáltatásoknak,  ide értve fegyvereket, narkotikumokat, bérgyilkosokat, lopott adatokat stb. Ulbricht, akit a cypherpunk mozgalom hősének tekintenek, életfogytiglani börtönre ítéltek a Silk Road-ért és ez volt az első alkalom, hogy az amerikai kormány szembeszállt a kriptopénzekkel úgy, hogy könyörtelenül leszámolt a Silk Road-dal.

A Silk Road összedőlése meglepetésre nem volt hatással az Mt.Gox váltóra mely továbbra is ereje teljében tündökölt. Mindez tartott egészen 2014 februárjáig, mikor egy hack során 750 000 BTC-t loptak el a váltó számláiról. Akkori értéken az összeg 473 millió dollár értékű bitcoinnak felelt meg, mely szinte azonnal elindította az Mt.Gox romba dőlését. Az Mt.Gox gigahack volt egyben az első olyan sztori a kriptovilágból, mellyel a mainstream média is tüzetesen foglalkozott és hatására felhasználók milliói fordultak el végérvényesen a bitcointól és a kriptopénzektől.

Szerencsére ez nem vetette vissza a Bitcoint a 2010-et megelőző állapotokba és az ökoszisztéma még ha megtörve is, de tovább fejlődött. Az egyik nagy bejelentés az Mt.Gox utáni érában a Wikileaks-é volt, mely a nonprofit alapon működő adatszivárogtató platformját BTC támogatásokból tartja fenn miután a legnagyobb fizetési szolgáltatók amerikai nyomásra megvonták a portál utalásainak feldolgozását.

Ez csak egy a több száz példából az elfogadottság növekedésére (néhány másik: Overstock.com, Steam, Microsoft) és kiválóan jelzi a Bitcoin szerepét mint cenzúrázhatatlan, nemzetközi és effektív eszköz a globális értéktranszferra, ahogy Szatosi mindezt megálmodta még az eredeti papírjában.

A szélcsend után fellendülés

2015-2016-ban, valószínűsíthetően a fentebb említett Mt.Gox és Silk Road botrányok miatt, és/vagy a klasszikus piaci ciklusok következtében, a kriptogazdaság elcsendesült, a BTC árfolyama inkább a részvénypiacok lagymatagságára emlékeztetett.

Mialatt csökkent a volatilitás és a spekuláció, a bitcoin fundamentálisan továbbra is jól teljesített és a kriptopénzeket egyre többször titulálták a híroldalak, mint online fizetési eszközök. Ehhez párosult a pozitív szabályozási környezet kialakulása is.

2016 márciusában a japán törvényhozás a kriptopénzek legitimitásának bebetonozására törvénybe foglalta, hogy a virtuális pénzek a fizikai pénzekre hasonlítanak, ezzel óriási lökést adva a kriptopénzek és a blokklánc technológia elfogadottságának. A japán nyitás után sorra döntöttek más országok is a kriptobarát szabályozás mellett.

Végül elérkezünk 2017-hez és feltehetően az Olvasóink többsége is valamikor akkoriban kezdte el a Bitcoin Bázist olvasni (mely egyébként 2016 júniusa óta aktív). 2017 során a bitcoin és a kriptopénzek gigantikus figyelmet kaptak és a ‘bitcoin’ keresőszó volt a Google egyik legkeresettebb kifejezése, ha nem a legkeresettebb. 2017-ben kezdtek el nagyobb figyelmet kapni a másodlagos befektetési instrumentumok is, mint például a bitcoin tőzsdén kereskedett alapok, vagy a határidősök, melyek mind egy adott altcoinra vagy a bitcoinra épülnek. Habár a Winklevoss testvérek bitcoin ETF-e elhasalt az amerikai tőzsdefelügyelet előtt, a bitcoin 2017 végén már 20 000 dollár környékén járt, amit megtámogatott két wall street-i nagyhal belépése, a CME és CBOE Global Markets is, melyek zöld jelzést kaptak saját bitcoin határidős termékek indítására.

Azóta viszont a kriptoeszközök értéke jelentőset esett, egyes altcoinok értékük 90 százalékát is elvesztették. A mainstream médiában újfent felerősödtek a vészkárogók, azok, akik tónusban verik a mellüket minden második nap kijelentvén, “itt a vég”.

És közben a bitcoin és az egész szektor tovább maturál, új partnerségek születnek, a bitcoin ETF sokadszorra fut neki a SEC-nek, az ICO-k rekordforráshoz jutottak (még ha a befektetői pénzek jelentős része kidobott pénz), a konferenciák és meetupok tömve vannak vizionáriusokkal, üzletemberekkel, befektetőkkel, startupokkal, mezei érdeklődőkkel és fejlesztőkkel, a sokak által megvetett bankok pedig félénken bár, de a spájzban várják a megfelelő alkalmat a belépésre.

A bitcoin brand, a bitcoin fogalom, egy pénzügyi válság utáni éra alternatív gondolkodásának zászlóhordozója. A repedés mélyen fut végig a hagyományos pénzügyi rendszer bevehetetlennek hitt falain, melyre az első súlyos csapást bizonyíthatóan a bitcoin mérte. Hogy milyen mélyek is ezek a repedések, azt a következő 10, 20, 30 év majd eldönti.

Egy biztos. A bitcoin és a kriptopénzek célja a Bitcoin fehér könyv 10 éves évfordulóján sem változott semmit: egy manipulálhatatlan, bárki által szabadon elérhető, köztes szereplőktől lehetőleg minél tisztább globális pénzrendszer létrehozása.


 • 31
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Guest Post

I #HODL BTC to survive Apocalypse.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.