10 évvel később: a Bitcoin hálózat és világpénz indulása

2008. október 31 és 2009. január 3.

Ez az a két dátum, mely bebetonozta a Bitcoin-saga prométheuszi fontosságát. Szatosi Nakamoto október 31-én publikálta a Bitcoin fehér könyvet, amely a forradalmi pénzügyi rendszerének és világpénzének alkotmánya.

Január 3-án pedig az alkotmány digitális formát öltött a bitcoin genezis blokkal. A hálózat 0. blokkja adta az alapját annak az ökoszisztémának, amely alapjaiban kérdőjelezi meg a pénz fogalmát, értékmeghatározását és szemléletét korunk digitális érájában.

10 évvel később a Bitcoin hálózat születésének évfordulóját úgy ünnepeljük, mint egy frissen függetlenné vált ország évfordulóját. Ha a fehér könyv jelenti a pénzügyi függetlenség alkotmányát, akkor a genezis blokk indulása felel meg a függetlenség napjának és az új rendszer indulásának. A hálózat felfutásával Szatosi a pénz egy teljesen új formáját teremtette meg: központi irányítástól mentes, matematikai kódon alapuló, közvetlen digitális pénzt (azaz, nincs szüksége köztes szereplőkre, mint például központi bankokra, bankokra a használatához, kibocsátásához).

Hogy mi is pontosan a genezis blokk, az nem szorul túlzott magyarázatra: az első blokk egyetlen tranzakciót tartalmazott 50 bitcoin blokkjutalomról, ami Szatosi bitcoin címére lett átutalva (amihez az összes többi blokkjutalmával együtt még máig nem nyúlt hozzá). A normális blokkok és a genezis blokk között nincs túlságosan nagy különbség, leszámítva néhány egyedi adatot.

A január 3-ai indulással Szatosi missziója került kinyilvánításra

Ahelyett, hogy a genezis blokk technikai paramétereivel foglalatoskodnánk, érdemes inkább megválaszolni, mit is jelent a genezis blokk.

Ahogy fentebb említettük, a genezis blokk egy emblematikus reprezentációja a pénzügyi függetlenségnek. Szatosi monetáris filozófiájának digitális megtestesülése, a régi fizetőeszközök (euró, dollár, forint stb.) központi döntéshozatali mechanizmusának elutasítása, szemben egy kriptográfiailag védett és matematikai úton igazolható digitális rendszerrel. Szatosi meg volt győződve a régi rendszer bukásáról, ezért úgy tervezte az újat, hogy mentesüljön azoktól a kontrolloktól és veszélyektől, melyek a régi fizetőeszközök elértéktelenedéséhez vezettek a meggondolatlan pénznyomtatás révén.

A misszióját egy akkori szalagcímmel demonstrálta. A genezis blokk érmealapjába ágyazott , hexadecimális kód dekódolása után ezt kapjuk:

The Times 03/Jan/2009 Chancellor on brink of second bailout for banks (A pénzügyminiszter nem áll messze egy második bankmentő csomagtól)

Az üzenet közvetlen utalás a The Times január 3-ai szalagcímére. A cikk Alistair Darling akkori UK pénzügyminiszter javaslatát tárgyalja, mely során egy újabb bankmentő csomagot kíván elfogadtatni a parlamentben. A tőkeinjekció pontosan egy évvel az után jött volna, miután a kormány ugyanazokat a bankokat egyszer már kitömte olcsó pénzzel, hogy javítsa a hiteláramlást és elkerülhető legyen a gazdasági visszaesés. Hasonló csomagot az Egyesült Államok már 2008 októberében meglépett.

A többi már történelem.

2009-ben padlóra került a világgazdaság. A részleges fedezeten alapuló hitelezés, a rossz kintlevőségek és a jelzálogpiaci válság hatására a világ gazdaságai dominóként kezdtek el hullani, melynek következményeit a 80 évvel ezelőtti nagy gazdasági válsághoz lehet hasonlítani.

A genezis blokk indulásának időpontja és az elkerülhetetlen bankmentő csomag bejelentése közötti összefüggés szimbolikus. Szatosi korábbi írásai szintén arról tanúskodnak, tisztában volt a központi bankok monetáris politikájával és a régi pénzek reálgazdaságra gyakorolt hatásával. Tudatában volt a központi banki gyakorlatoknak, amik elvezettek a 2008-2009-es gazdasági válsághoz, a szövetségi kormányok és nemzeti/privát bankok összefonódásával, amik együttesen jelentenek veszélyt a lakosság pénzügyi intézményekbe vetett bizalmára és a valuták értékére.

“A probléma gyökere a hagyományos pénzeknél a bizalommal van, amire szükség van, hogy működjön. Bízni kell a központi bankokban, hogy nem értéktelenítik el, de a fiat pénzek történelme teli van e bizalom megszegésével. Bízni kell a bankokban, hogy őrzik a pénzünk és elektronikusan átutalják, mialatt azt hitelbuborékok hullámaiban hitelezik ki, amelyre épphogy van egy töredékfedezet. Rájuk kell bíznunk a személyes adatainkat, meg kell bíznunk abban, hogy tolvajok nem nullázzák le a számláinkat,” írta már 2009 februárjában egy fórumbejegyzésben.

A bejegyzés egy hónappal a hálózat indulása után született, de a Bitcoin hatását a modern banki eljárásokra már jóval a Bitcoin blokklánc indulása előtt elkezdte tárgyalni.

Amikor publikálta a fehér könyvét, azt továbbította a Cryptography Mailing List levelezőfórumra is. A munkája óriási hatást váltott ki a tucatnyi olvasó, köztük az akkori Google mérnök, majd később Bitcoin fejlesztő Mike Hearn, között.

A fórumon a résztvevők építő kritikákkal szolgáltak a Bitcoin potenciális tervezési hibáira, valamint összevetették és kielemezték a hagyományos banki gyakorlatokat. Természetesen szóba került a nagyobb kép is, azaz, hol lesz a helye a Bitcoinnak a globális pénzügyi rendszerben. Az egyik kommentáló, James A. Donald szerint a decentralizált pénzkibocsátás megvédheti a kormányokat a pénzügyi túlvállalástól, de hozzáteszi, óvatosan kell bánni e kormányok hatalmával és befolyásával.

“Ha egy kis számú entitás új érméket bocsát ki, ez sokkal ellenállóbb az állami támadásokkal szemben, mintha egyetlen kibocsátó lenne, de a kormány szisztematikusan támadja a pénzügyi hálózatokat, amikor ahogy ezt írom, a legfrissebb támadás még folyamatban van a bekövetkezett pénzügyi összeomlás után.”

“… a kései 19. század végi pénzügyi hálózatok elleni politikai támadások során, mint például az 1913-as Federal Reserve törvény által, a cél mindig is az volt, hogy a hálózatot egy túl nagy, hogy elbukjon entitásba gyűjtsék össze, amik progresszívan lettek nagyobbak, komolyabbak és katasztrofálisabbak, ahogy a friss [válság] is mutatja.”

A “túl nagy, hogy elbukjon” egy népszerű mantra a kormányzati körökben, mellyel a bankmentő csomagokat igyekeznek megmagyarázni a lakosságnak. A politikai rendszer pusztán azért garantál túlélést egy entitásnak vagy szektornak, mert az akkorára nőtt, akkora befolyással rendelkezik a társadalmi-gazdasági politikai színtéren, hogy a kormány nem engedheti meg a pusztulását.

Amiért itt vagyunk

Egyes állítások szerint a kormányzati beavatkozás a szabadpiaci folyamatokba, beleértve a kamatlábak mesterséges alacsonyan tartását és a mennyiségi könnyítési (QE) programokat inkább ártottak a globális pénzügyi rendszernek, sem mint használtak. Sokak szerint 10 év után újra közel kerültünk egy gazdasági válsághoz köszönhetően annak, hogy rendszerszinten nem változott semmi sem a kormányok pénzügy-politikájában: továbbra is olcsó hitellel megtámogatott felelőtlen banki intézmények révén kíván reálgazdasági növekedést elérni.

A Bitcoin hálózat indulása egybeesik modern történelmünk legsúlyosabb gazdasági katasztrófájával. A bitcoin világpénz és megvesztegethetetlen hálózata a 2008-2009-es recesszió pénzügyi antitéziseként született a megkérdőjelezhető banki praktikákkal szemben.

A bankokat akkor még megmentették mivel a kormányokkal szimbiotikus (vagy inkább élősködő?) kapcsolatban működnek. A bankok és háttérországuk túlélését az adófizetők pénzéből garantálták és a rövidlátó politikusok szerint meg kellett menteni őket, mert túl nagyok, hogy elbukjanak. Eközben az átlagpolgár a bankmentő csomagok hasznából és a bankrendszer zavartalan működéséből semmit sem tapasztalt, sőt.

Szatosi új gazdasági rendszere a következőt jelenti: “Nekünk, a maradék 99%-nak, van kiút.”

A Bitcoin hálózat 10. évfordulóján ne felejtsük el mit jelent a genezis blokk és a mögötte álló szándék. Nem csak az első blokk egy új pénzügyi rendszerben, hanem egy új alapokon nyugvó monetáris rendszer alapja, mely független a jelen pénzügy világrend, a kormányok és bankok elkerülhetetlenül és visszatérően bekövetkező inkompetenciájától. Szatosi alternatívát kínál mindannyiunk számára. Megoldás a hagyományos fizetőeszközök által elindított problémákra, miután egyik napról a másikra felszámolták az aranystandardot.

Forradalmi, egyetemes és belépő a pénzügyi függetlenséghez.

Szép dolog, ha magasan van az árfolyama, de mi nem csak ezért vagyunk itt.

Boldog 10. évfordulót Bitcoin!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük