Akkor #hodl? A JPMorgan szerint egyre valószínűbb egy 2020-as amerikai gazdasági válság

A JPMorgan 60%-os esélyt jósol annak, hogy a következő amerikai gazdasági válság 2020-ig be fog következni. Vajon a kriptovaluták valós alternatívát tudnak nyújtani, ha beüt a krach?

“Annak a valószínűsége, hogy egy éven belül beüt a gazdasági válság az USA-ban, 28%. Ez a következő két éven belül 60%-ra fog emelkedni” – adták közre kutatók a héten. “Mi több, három éven belül ez már több mint 80%-ra emelkedik” – írja a Bloomberg a kutatókra hivatkozva.

Miért mondják a szakértők, hogy válság lesz?

A New York-i Federal Reserve Bank szerint annak az esélye, hogy 2019 év végéig válság következik be, csupán 14,5%, ami elég nagy különbség a JPMorgan által 2020 végére jósolt 60%-hoz képest.

A különbség a JPMorgan által használt bonyolult modellből adódik, amely minden olyan lehetséges tényezőt számba vesz, amely szerepet játszhat egy esetleges amerikai gazdasági válság kialakulásában (pl. kompenzációs növekedés, vásárlói és üzleti kedv, stb.)

Stephen Stanley, az Amherst Pierpont vezető közgazdásza szerint a 2020 kicsit korai időpont, de a JPMorganhez hasonlóan aggodalmát fejezte ki afelett, hogy habár az amerikai gazdaság az alacsony foglalkoztatottság ellenére és az optimista piaci kedvnek köszönhetően jelenleg erős, nem kizárható egy, a közeljövőben beütő válság veszélye.

Az amerikai közgazdászok nagy része, így például David Altig, az atlantai Federal Reserve Bank vezető kutatója is úgy véli, hogy az elkövetkező két-három évben számíthatunk recesszióra.

A kriptó lenne az alternatíva?

A baljós hangulat közepette a kriptók iránti kereslet gyorsan növekszik. Habár ez az árakban még nem jelent meg, de olyan nagy pénzügyi intézmények mint a Fidelity, a Goldman Sachs és a Citigroup olyan infrastruktúrát hoztak létre, amellyel a digitális eszközpiacba befektetni tervező intézményi befektetőket tudják majd megcélozni. Habár eddig a bankok és a befektetési cégek a hiányos jogi környezet miatt ódzkodtak a kriptopiacra való belépéstől, szakértők szerint azzal, hogy az utóbbi hónapokban a hagyományos pénzügyi szektorból sok szereplő fordult a kriptopiac felé, a trend megfordulni látszik.

Értesült azonnal a friss kriptopénz hírekről a Telegram csatornánkon.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük