106 petahash kapacitást értékesített intézményi befektetőknek egy bitcoint bányászó New York-i erőmű

A Greenidge Generation, egy bitcoint (BTC) bányászó new yorki erőmű a rendelkezésre álló hasherejének 30%-át értékesítette intézményi befektetők számára.

A cég pénteki közleménye szerint mintegy 106 petahash / másodperc (PH/mp) hashkapacitást értékesítettek alapkezelőknek és privát befektetési cégeknek.

Az ügyleteket a BitOoda hash előfizetésein keresztül ütötték nyélbe, ami hasonló a kiskereskedőknek kínált felhőbányász csomagokhoz, mint amit a Hashflare és a Genesis Mining is kínál.

Jelen pillanatban 1 TH/mp kapacitással ~0.00001709 bitcoinhoz lehet jutni naponta, ami 106 PH/mp esetében mintegy 1.8 BTC-t jelent naponta. Ebből lejön a karbantartási díj és a kaució (ha van).

A bányászott BTC mennyisége 30 nap múltán már csak a fele lesz a négy évente, 210 000. blokkonként bekövetkező blokkjutalom felezés hatására, ezért különösképp meglepő, hogy egyes intézményi befektetők most döntenek úgy, hogy beszállnak a bányászatba.

A Greenidge leírja, hogy bányász aktivitásának jót tesz, hogy előre kapják a befektetést, amiből még bővítésre is futni fogja. Azt nem publikálták, hogy mekkora összegű befektetést is jelent a 106 petahash/másodpercnyi hasherő, amit az intézményiek vásároltak. A Genesis Mining például ~15$/TH/mp áron árulja Diamant Professional nevű 250 TH/másodperces 6 hónapig futó bitcoin bányászcsomagját a kisbefektetőknek, amik az izlandi bányászfarmján futnak. Az árban nincs benne a havi karbantartási díj. Az intézményiek ennél vélhetőleg jóval olcsóbban kapják, hiszen közvetlenül egy erőművel szerződnek le.

Márciusban már leközöltünk egy cikket a Greenidge erőmű bitcoin bányászati projektjéről. Akkor azt jelentettük, hogy saját bevételi oldaluk javítására és a felesleges kapacitásuk értékesítésére vágtak bele kriptovaluta bányászatba, és a 14 megawattos kapacitásukkal mintegy 5.5 bitcoint bányásznak naponta. A bitcoin bányászat nem befolyásolja a lakossági és ipari áramszolgáltatást.