120 milliárd jüant pumpált egyetlen nap alatt Kína a megroggyant bankrendszerbe

  •  
  •  
  • 1
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Valamikor nem is oly régen olvastunk hasonló szalagcímeket, csak most az a különbség, hogy a kínai adófizető kénytelen lesz fülét-farkát behúzva engedelmesen megmenti a kaszinózó helyi bankárokat és ingatlanosokat. Olvastunk hasonlót az Egyesült Államokból, Nagy-Britanniából és más európai országokból a 2008-2009-es pénzügyi válság során.

A kínai jegybank (PBOC) napi több milliárd CNY nyomtatását helyezte kilátásba azon túl, hogy tegnap mintegy 120 milliárd jüant nyomtatott, amit fordított repoügyletek révén pumpálnak a bankrendszerbe. A 7 napos és 14 napos fordított repóügyletekkel az ingatlanszektor bezuhanása miatt eluralkodott hitelezési pánikot és a tőzsdei bizonytalanságot próbálják semlegesíteni.

A tegnapi összeg akkora, amennyit a jegybank egy teljes hét alatt pumpált augusztus végén és azt megelőzően a bankrendszerbe.

“A PBOC tőkeinjekciója valószínűleg az idegek megnyugtatására irányul, mivel a piac aggódik Evergrande miatt” – mondta Eugene Leow, a szingapúri DBS Bank vezető kamatláb elemzője. “Habár a cél a fegyelem fenntartása lesz, de mellette szükség van rá, hogy megakadályozzák a [bizonytalanság] reálgazdaságba vagy más szektorokba való beszivárgását.”

A fokozott a bizonytalanság elsősorban Kína legnagyobb ingatlanfejlesztőjét helyezi rivaldafénybe, ami több mint 300 milliárd dolláros kötelezettséget görgetve maga előtt, tett ígéretet arra, hogy máig törleszti a helyi kötvényének kamattartozását.

Kína lassuló gazdasága a másik ok a fokozott befektetői aggodalomra, de ennek ellenére az elemzők – köztük a Citigroup, a Barclays és a UBS elemzői – az Evergrande esetén nem várnak egy Lehman Brothers-hez hasonló hirtelen összeomlást.

Ugyanakkor a bankok likviditásának emelése önmagában nem elegendő az Evergrande-válság megoldásához – véli Ding Shuang, a Standard Chartered kontinentális Kínáért és Észak-Ázsiáért felelős vezető közgazdásza.

“A piac azt reméli, hogy a kormány lépést tesz egy olyan terv kidolgozása felé, amely elősegítheti a vállalat zökkenőmentes átalakítását és újrafinanszírozását” magyarázta. “Kína szándéka, hogy ne engedje az Evergrande-válságát egy teljeskörű pénzügyi válsággá kibontakozni és ezzel rendszerszintű kockázatot kiváltani.”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.