Az Evergrande helyzete viszi magával a kriptopiacot és a bitcoint is

A tegnapi nap nagyon komoly visszaesést hozott a világ legnagyobb tőzsdéin és a kriptok világában is. A visszaesést azok a félelmek hajtják, amelyek a Kínában nemrégiben fizetésképtelenné vált Evergrande ingatlanfejlesztője körül alakultak ki. Sokan attól tartanak, hogy a hatalmas tartozásokkal terhelt cég teljes fizetőképtelensége esetén a globális bankrendszer is nehéz helyzetbe kerülhet. A kriptopiaci folyamatok eredményeként a cikk írásának a pillanatában már csak 42300 dollár környékén kereskedtek a bitcoinnal.

Csökken a profitban lévő bitcoin címek száma – merre tovább?

Ezzel együtt a profitban lévő bitcoin címek aránya is jelentősen lecsökkent, egyetlen nap alatt 82%-ról 70%-ra. Ebben a rövid időszakban 800 milliárd dollárnyi long és short pozíciót szüntettek meg a befektetők, ami nagyon komoly csapást jelentett a bitcoin árfolyamára. A profitban lévő bitcoin címek vizsgálata nem sűrűn szokott feltűnni elemzésekben, de a Glassnode most előrukkolt egy ilyennel. Alapvetően az elemző cég a költségbázist vizsgálta, hogy így határozza meg, mely címek esetén történhet változás a profitabilitásban az árfolyam nagyobb mértékű kilengése esetén. A hálózaton lévő tárcákat vizsgálva megállapítható, hogy 8,6%-uk esetén a költségbázis valahol 43000 és 48000 dollár körül mozog.

Bitcoin árfolyam

Ez azt is jelenti, hogy ha az árfolyam 43 ezer dollár alá csökken, akkor ők már veszteséget termelnek, 48 ezer dollár felett van profitjuk. Most mindenki azt figyeli, hogy merre lendül tovább majd a piac erről a pontról. Az tény, hogy nemrég az egyik, csütörtökön esedékes 36 millió dolláros kamatfizetésének átütemezéséről az Evergrande már megegyezett a hitelezőkkel. Viszont ugyanezen a napon egy 83,5 millió dolláros kamat is esedékes lesz, amiről jelenleg nincs hír. Ha nem fizeti ki a cég ezt az összeget, akkor 30 napos türelmi időszak után lejár az adott kötvénycsomag. Ebben az esetben majd jöhet három opció – átütemezés, felszámolás vagy felszámoló kezelésébe rendelés. Akármelyik is következne be, az nagyon súlyos csapással lenne a kínai gazdaságra, a világgazdaságra és így a kriptopiacra is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.