13 millió forintért árulja a Bitmain az új Filecoin bányászát, megéri?

A Bitmain új altcoin bányász specifikus bányászhardvert dobott piacra. A hardver az adattárolásra koncentráló filecoin (FILE) bányászatára lett kihegyezve és 38 888 dollárért, több mint 13 millió forintért árulja.

A csütörtökön bejelentett rig a 2017-ben a Protocol Labs által indított blokklánc alapú decentralizált adattárolást lehetővé tevő Filecoin (FILE) bányászatára alkalmas. A bányászalgoritmusait, a proof-of-replication-t (avagy másolhatóság bizonyítékú) és proof-of-spacetime-ot (szabatosan fordítva: üresidő bizonyítékú) kezdetben alkalmazásspecifikus (ASIC) bányászat ellenesre tervezték, ami azt jelenti, hogy a nagy hardvergyártó cégek képtelenek lettek volna olyan bányászeszközök kifejlesztésére amik fókuszáltan csak FILE bányászatára alkalmasak. A bányászalgoritmusok tervezői az ilyen lépésekkel a bányászat demokratizálását és a tőkeigény növekedését próbálják elkerülni a bányászpiacokon, mivel sima otthoni videokártyával vagy processzorral vagy a FILE esetében adathordozóval is képesek voltak a bányászok vájárkodni. Mindezek ellenére úgy látszik a Bitmain képes volt egy olyan riget kifejleszteni, ami ASIC szinten FILE bányászatára képes.

A beharangozó értelmében a levegőhűtéses FILE bányász hardver már kapható a Bitmain webshop oldalán, 67 kilót nyom, adattárulási kapacitása 4300 TiB (tebybyte, 10 a 12-en byte) és mellé egy 540 napos Antpool host csomagot is meg kell vásárolni. Legalább a FILE bányász esetében – szemben a bitcoinnal – nem kell magas energiaintenzitástól tartani, fogyasztása mindössze 280W. Egyébként a Bitmainnek nem ez a legdrágább bányásza, elég csak a komplett 1 MW-os vízhűtéses bitcoin konténerbányászaira gondolni, amik 150 000 dollárnál kezdődnek (+ a bányászhardverek), vagy a KAS K3 bányászra, ami 49 800 USD / db, majdnem 17 millió forint.

De mire is jó a Filecoin, megéri bányászni?

A világ megnövekedett adattárolási igényére reagálva indult el és arra szakosodik, hogy egységes piacot teremtve az adattárolási piacnak a természetes piaci dinamikákon keresztül csökkentse az adattárolás költségeit. 2022 szeptemberében a FILE hálózat több mint 20 000 felhasználót és nagy kapacitású számítógépet kötött össze világszerte, és ezzel egy kiterjedt közösséget hozott létre hasonló célokkal és igényekkel. A Filecoin a meglévő hálózati erőforrásokat használja, ahelyett, hogy új technológiákat és eszközöket hozna létre. A bányászok a világ bármely pontjáról csatlakozhatnak a hálózatához. A bányászatára egy külön token áll rendelkezésre, ez pedig FILST. A FILST (Filecoin Standard Hashrate Token) egy perpetuális FIL standard hashráta kulcs, minden FILST kulcs 1GB FIL token teljes tárolási aritmetikával van lehorgonyozva, a FILST kulcs elzálogosításával a tulajdonos megkaphatja a megfelelő mennyiségű aritmetikai FIL bányászati teljesítményt.

A FIL token esetében fontos hozzátenni, hogy mindenkori csúcsához képest 98%-os negatívban kereskedik. 2 évvel ezelőtt április elsején érte el a csúcsát, akkor 1 FIL = 237 USD ért. Mindenesetre a Bitmain hardvergyártó belépése a FIL bányászati szektorba egy olyan pozitív szignál, ami hosszú távon pozitívan hathat az árfolyamára.

FILUSDT, 1 napos, OKX tőzsde, TradingView