14 év késéssel, de megkezdte a termelést Európa legerősebb atomreaktora

Finnország sokat halogatott és rendkívül költséges új atomreaktora április 16-án megkezdte a termelést, jelentősen növelve az északi ország villamosenergia-önellátását. Az Európa termelőkapacitása alapján legnagyobb teljesítményű reaktor több mint egy évig tartó tesztfázison van túl.

“Az Olkiluoto 3 termelése stabilizálja a villamos energia árát, és fontos szerepet játszik Finnország zölddé válásában– mondta Jarmo Tanhua, a TVO elnök-vezérigazgatója közleményében.

A “Green Transition” vagyis zölddé válás projekt segíti Finnországot azon célkitűzésében, miszerint 2035-re teljesen szén-dioxid-semleges országgá válik.

Az 1600 megawatt kapacitású Olkiluoto 3 reaktor 2022 márciusában csatlakozott a finn nemzeti áramhálózathoz, és vasárnap indította el a rendszeres termelést. Az üzemeltető Teollisuuden Voima, vagyis a TVO twitteren közölte, hogy “az Olkiluoto 3 most már készen áll“, miután az eredeti tervhez képest 14 évet késett.

 

A létesítmény segít Finnországnak elérni szén-dioxid-semlegességi célkitűzéseit, és növeli az energiabiztonságot. Ez fontos egy olyan időszakban, amelyet az ország jelenleg él meg az Oroszországtól származó csökkentett olaj-, gáz- és egyéb energiaellátás által.

Az Olkiluoto 3 építése 2005-ben kezdődött, és négy évvel később kellett volna befejeződnie. A projektet azonban számos technológiai probléma hátráltatta, ami pereskedésekhez vezetett. Finnországban utoljára több mint negyven éve helyeztek üzembe új atomreaktort.

Még mindig kérdéses az atomenergia „zöld” minősítése az EU-ban

Az atomenergia továbbra is vitatott kérdés Európában, elsősorban annak biztonsági aggályai miatt. A finn reaktor beindítása egybeesik azzal, hogy Németország szombaton állította le utolsó három atomerőművét. Ezzel az országban hatvan év után véget ért az atomenergia-termelés.

Szakértők az Olkiluoto 3 végleges árát mintegy 11 milliárd euróra becsülték, ami majdnem háromszorosa az eredetileg becsültnek. Finnországnak jelenleg öt atomreaktora van a Balti-tenger partján található két erőműben. Ezek együttesen az ország villamosenergia-szükségletének több mint 40%-át fedezik.

A konzervatív Nemzeti Koalíciós Párt, amely megnyerte az április 2-i finnországi parlamenti választásokat, tovább akarja növelni az 5,5 milliós ország atomenergiából származó energiájának arányát.

A párt vezetője, Petteri Orpo, Finnország várható új miniszterelnöke a választási kampány során azt mondta, hogy az új kabinetnek az atomenergiát kell “a kormány energiapolitikájának sarokkövévé” tennie.