Megoldás az energiaválságra? Több száz szénerőműből lehet atomerőmű

Az Egyesült Államok Energiaügyi Minisztériuma közzétett egy jelentést, amely szerint több száz amerikai szénerőművet át lehetne alakítani atomerőművé, ami új munkahelyeket teremtene, növelné a gazdasági hasznot és jelentősen hozzájárulna a környezetvédelemhez.

A szénről atomenergiára való átállás jelentős mennyiségű tiszta villamos energiát adhatna a hálózathoz, és segíthetné az Egyesült Államokat abban, hogy 2050-re elérje a nettó nulla kibocsátási célját.

A tanulmány megvizsgálta, hogy milyen előnyökkel és kihívásokkal jár a szénerőművek atomerőművekké történő átalakítása. A nemrégiben nyugdíjazott és aktív szénerőművek átvizsgálása után a tanulmányozó csoport 157 nyugdíjazott szénerőművet és 237 működő szénerőművet azonosított, amelyek potenciális jelöltek a szénből atomenergiává történő átalakításra. A csoport megállapította, hogy e telephelyek 80%-a alkalmas a gigawattnál kisebb teljesítményű, korszerű reaktorok elhelyezésére.

A szénről az atomerőművekre való átállás jelentősen javíthatná a levegőminőséget. Az esettanulmány szerint az üvegházhatású gázok kibocsátása egy régióban 86%-kal csökkenhet, ha a nagy szénerőműveket atomerőművek váltják fel, ami több mint 500 000 benzines személygépkocsi kivonásával egyenértékű.

A foglalkoztatásra is pozitív hatással lenne

Emellett a foglalkoztatás és a gazdasági tevékenység is növekedhetne az adott településeken belül. Ha egy nagy szénerőművet egy hasonló méretű atomerőművel váltanak fel, a tanulmány szerint a régióban a munkahelyek száma több mint 650 állandó álláshellyel bővülhet. A jelentésben szereplő esettanulmány alapján a hosszú távú hatása évente 275 millió dollárnyi további gazdasági tevékenységet eredményezhetnek, ami a helyi adóbevételek 92%-os növekedését jelenti a működő szénerőműhöz képest.

“Ez egy kiemelkedő lehetőség arra, hogy segítsük az ország különböző településeit a munkahelyek megőrzésében, az adóbevételek növelésében és a levegőminőség javításában” – mondta Dr. Kathryn Huff atomenergiáért felelős helyettes államtitkár. “A tiszta energia jövője felé haladva helyhez kötött megoldásokat kell kínálnunk, és olyan igazságos energiaátmenetet kell biztosítanunk, amely nem hagyja magára a közösségeket.”

A széninfrastruktúra újrafelhasználása a fejlett atomreaktorok számára csökkentheti az új nukleáris technológia kifejlesztésének költségeit is, 15% és 35% közötti megtakarítást eredményezve az építési költségekben. A szénből az atomerőművekre való átállással dollármilliókat lehetne megtakarítani a szénerőművek elektromos berendezéseinek (pl. távvezetékek, kapcsolótelepek), hűtőmedencéinek vagy tornyainak, valamint a polgári infrastruktúrának, például utaknak és irodaházaknak az újrafelhasználásával.

Európában épp most indítják be újra a szénerőműveket

Az ötletet érdemes lenne megfontolni Európában is, ahol épp idén nyáron döntött arról több ország, hogy újraindítja a már bezárt szénerőműveket is, mivel a blokkban energiahiány van.

Hollandia, Németország és Ausztria egymás után jelentette be, hogy üzembe helyezi szénerőműveit, majd később több ország is csatlakozott hozzájuk. A német szénszükséglet közel fele származik Oroszországból, azonban a korábban már leállított erőművek többnyire hazai lignittel működnek. Várakozások szerint így az ország kapacitása 34 gigawattra nőhet a következő télre.

A fosszilis tüzelőanyagokra való visszatérés természetesen kiverte a biztosítékot nemcsak a környezetvédők, hanem a lakosság körében is. Bár az európai országok kormányai azt állítják, hogy a megoldás csak átmeneti, azért mégis aggasztó, hogy az egyik legszennyezőbb módját választják az energiatermelésnek.

Úgy tudni, Németország 2024. március 31-ig támaszkodna szénenergiára, hiszen 2030-ra teljesen be kívánja szüntetni a szénhasználatot. Románia is bejelentette, hogy ideiglenesen újraindítja az üresen álló szénerőműveit és a helyi média értesülései szerint megnyitják a tavaly bezárt Mintia erőművet is. Olaszország sem zárta ki a szénenergia-kapacitás növelését, Roberto Cingolani ökológiai átmenetért felelős miniszter azt mondta, hogy két aktív széntüzelésű erőművet is képes a mediterrán ország teljes kapacitáson működtetni, ha netán beüt a krach.