15%-os adó vár a Thaiföldön élő kriptotréderekre

A magyarok körében is népszerű turisztikai és letelepedési desztináció, Thaiföld kormánya új törvénnyel állt elő a kriptózó magánszemélyek és cégek megadóztatására: Magyarországhoz hasonlóan 15 százalékban határozza meg a kriptovaluták utáni nyereségadót.

A Bangkok Post pénzügyminisztériumi forrásokra hivatkozva írta január hatodikán, hogy az idei adóévtől a Thaiföldön adózó kriptósok ügyleteik utáni nyereségadója 15%. Az új adótörvény nem csak magánszemélyekre, de az országban bejegyzett akkreditált befektetőkre és bányásztársaságokra is vonatkozik.

A cikk szerint az ország adóhatósága szorosan követi a szektor eseményeit és elkötelezett, hogy még több bevételt generáljon az államháztartásnak a kriptoadóval, miután 2021-ben minden rekordot felülmúló kripovaluta-kereskedési volument regisztráltak az országban.

Az adó ugyanakkor nem vonatkozik a kriptotőzsdékre, számukra nem kell befizetni a 15%-os adót. Ez annak tudható be, hogy több kormányközeli oligarcha és nagyvállalat is kriptotőzsdékbe fektetett az elmúlt hónapokban. Ilyen például az ország legnagyobb bankja, az SCB, ami az ottani vezető kriptotőzsdében, a Bitkubban szerzett 51%-os tulajdonrészt még novemberben. Hasonló cipőben jár az élelmiszergyártó CP Group monopólim, ami az Upbit Thailand tulajdonosa. Vagy a Zipmex Thailand, amiben a Bank of Ayudhya tulajdonos.

Az új adótörvénytől azonban, pontosabban annak komplexitásától, nem mindenki repdes az örömtől. A Zipmex ügyvezetője, Akalarp Yimwilai a Bangkok Postnak elmondta, hogy a kereskedők és a befektetők örömmel fizetnénk amit a hazájuk megkövetel, de a metodológia és az adóösszeg pontos kiszámítása túlságosan bonyolult egy átlagos kriptovaluta kereskedő számára. Szerinte az adószámítás menetét világosabban is kommunikálhatta volna a thai adóhatóság.