16 milliárd dollárt pumpáltak a stabilcoin piacra 3 hónap leforgása alatt

Mindössze 90 nap alatt 11%-kal bővült a stabilcoinok piaca. Több mint 16 milliárd dollár áramlott a fiat-alapú piacra, miközben az érmék kapitalizációja is hatalmasat emelkedett.

Óriásit nőtt a stabilcoinok piaca

A növekedést lebontva azt láthatjuk, hogy az elmúlt 30 napban a negyedik legnagyobb dollárhoz kötött érme, az USDE 46,1%-os növekedést tapasztalt. Az USDT is látványos fellendülést ért el. A kapitalizációja a márciusi 101 milliárdhoz képest 112,5 milliárd dollárra emelkedett.

Ebből következik, hogy az elmúlt három hónap beáramlott 16 milliárd dollárjából 69%-ot az USDT tett ki. Ezzel párhuzamosan az USDC piaca is 7,8%-ot növekedett, ezzel elérve a 32,23 milliárd dolláros értéket. Az Ethena USDE, amely 90 nappal ezelőtt a hatodik legnagyobb volt a piaci tőkeérték alapján, mostanra a negyedik helyre emelkedett. Akkor 848 millió dolláros piaci tőkeértékkel büszkélkedhetett, miután 30 nap alatt 334%-os növekedést ért el.

Az ábrán látható, hogy a stabilcoinok teljes piaci kapitalizációjának értéke eléri a 161 milliárd dollárt. A 2022 május elejével kezdődő csökkenő tendencia 2023 októberében ért véget. A teljes kriptopiac fellendülésével párhuzamosan a fiat-alapú eszközök kapitalizációja is felerősödött. A növekedés az elmúlt két hónapban minimális volt.

A forgalomban lévő stabilcoinok piaci kapitalizációjának alakulása. Forrás: Defillama.com

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a piac az elmúlt hónapokban 2022 áprilisa óta nem látott szintekre emelkedett. Azonban a siker ellenére a CBDC-k elfogadása és bevezetése lassan halad, ami nem feltétlen a digitális jegybankpénzbe vetett hit hiányának a jele, sokkal inkább a bizonytalanság és a legnagyobb érmék dominanciájának a következménye. A szektor fejlődése új lehetőségeket teremthet, ami ösztönözheti a bankokat az innovatív és új funkciók bevezetésére.

Mára az USDE piaci kapitalizációja 3,36 milliárd dollárra emelkedett, az USDE kínálata pedig 46,1%-kal nőtt az elmúlt hónapban. A First Digital FDUSD-je, amely március 11-én a negyedik helyen állt a piaci kapitalizáció tekintetében, az ötödik helyre csúszott vissza. Az elmúlt 30 napban 14,2%-kal csökkent, így a piaci kapitalizációja 3,27 milliárd dollárra esett, éppen az USDE értéke alá.