2 év börtönt kapott a német orvos a maszkviselési mentességért

Egy német orvos nemrégiben 2 év börtönbüntetést kapott illegálisan kiállított, maszkviselés alóli mentességet biztosító iratokért. A Berlinben praktizáló doktor több mint 4 000 ilyesfajta dokumentumot hamisított a koronavírus-járvány idején. 

A letöltendő szabadságvesztés mellett a weinheimi regionális bíróság a nőt 3 évre eltiltotta orvosi foglalkozásától és egy borsos bírságot is kiszabtak számára. A 28 000 eurós (körülbelül 11 millió forint) pénzbüntetés megegyezik azzal az összeggel, amelyet a doktornő bezsebelt a hamis felmentésekért. A rendelőben dolgozó irodai asszisztens bűnrészességét egy 2 700 eurós (nagyjából 1 millió forint) bírsággal orvosolták.

A törvényszék nyilatkozata szerint azért ítélték el a nőt, mert „téves egészségügyi igazolásokat állított ki” Németország-szerte. A német orvos olyan személyekkel is bizniszelt, akikkel személyesen soha nem találkozott, sőt, az ország teljesen más tartományaiban élnek.

„Az eset jobban emlékeztet egy árverésre, mintsem egy orvosi eljárásra”, olvasható a bírósági közleményben.

A tárgyalás során a doktornő azzal érvelt, hogy a maszkviselés káros hatással volt az emberek egészségére. Ennek okán ügyvédjével karöltve fellebezni kíván a döntéssel szemben.

Az ítélet kihirdetésének idejére a törvényszék épülete előtt egybesereglettek a tüntetők, akik a járványügyi intézkedéseket bírálták és támogatásukat fejezték ki az orvos felé.

Németország a tavalyi év folyamán eltörölte a beltéri maszkviselésre vonatkozó rendeleteket. Ennek ellenére a távolsági vonatjáratokon, az orvosi rendelőkben, a kórházakban, az idősotthonokban és néhány tömegközlekedési eszközön még mindig kötelező a maszkhasználat. A helyi lakosság zöme ezt nem nézi jó szemmel és egyenesen feleslegesnek tartja.

Erre pedig minden okuk meg is van, hiszen a közelmúltban fény derült arra, hogy a maszkok egyáltalán nem hatékonyak a vírussal szemben.