2008 óta nem látott mélyponton a banki bevételek – ők ezt is túl fogják élni, a kisember a kérdéses

A jövőhéten jönnek ki a második negyedéves gazdasági eredmények a legtöbb banknál és pénzügyi szolgáltatónál, az eredmények pedig már előre borítékolhatók. A hitelveszteség fedezésére félretett tartalékjaik az egekben lesznek, a fogyasztói költések és szolgáltatási díjak pedig a föld alatt, így 2008 óta nem látott veszteségeket könyvelhetnek el a legnagyobb pénzóriások a Bloomberg szerint.

Amikor az első negyedévvel kapcsolatos gazdasági jelentések napvilágot láttak idén, akkor még csak néhány hete tapasztalhattuk meg, hogy milyen is az, amikor egy világjárvány válik a mindennapjaink fő meghatározó tényezőjévé. A második negyedéves jelentések már három teljesen más hónapra reflektálnak most: a Bloomberg szerint ezek az eredmények a banki szektor bevételeit tekintve olyan alacsonyak lehetnek, amit az elmúlt egy évtizedben nem is láthattunk.

Nincs munka, csak hitel – a hitelveszteség az egekben

Az előrejelzéseik szerint a hitelveszteségekre képzett tartalékok az elmúlt évek eredményeihez képest óriási növekedést fognak mutatni – ezek többszöröse lehetnek például 2019 utolsó negyedévéhez viszonyítva. Ahogy az USA-ban a munkanélküliség történelmi magasságokba emelkedett, rengetegen nem tudták fizetni a hiteleiket, így a hitelveszteség fedezése jelentős űrt hagyott maga után a banki bevételeben. Új hitelt ráadásul a szokásosnál jóval kevesebben vettek fel a bizonytalan idők közepette. Egy másik jelentős bevételi forrás kiesése a csökkenő fogyasztás miatt könyvelhető el. A kijárási tilalmak és az üzletek korlátozott működése miatt a banki utalások és a hitelkártyák használata után felszámolt költségek is a szokásosnál jóval alacsonyabb eredményeket mutatnak a negyedévben.

2008 óta nem látott mély ponton a banki bevételek a potenciális hitelveszteség miatt
Hitelveszteségekre képzett tartalékok a Bloomberg előrejelzései alapján – Forrás: bloomberg.com

A kereskedésből befolyó összegek azért még javíthatnak a bankok helyzetén, a tőzsdék ugyanis az elmúlt hónapokban már sokkal egészségesebb eredményeket tudtak produkálni.

A bankok azért így sem aggódnak, bár a Bloomberg riportjában is a legnagyobb nevekkel találkozhatunk: a Morgan Stanley, a JP Morgan, a Citigroup vagy a Bank of America mind erősen érintett a témában. A jelenlegi helyzet azonban meglehetősen különbözik a 2008-as válság előtti időszaktól – ezzel pedig a bankok is tisztában vannak.

A Royal Bank of Canada egyik képviselője egy jelentésben így nyilatkozott: „A mi hozzáállásunk óvatosan optimista, ugyanis úgy gondoljuk, hogy a gazdaság az év végével újabb lendületet fog venni.

Ha pedig nem vesz újabb lendületet a gazdaság, a bankoknak még akkor is viszonylag kevés félnivalójuk van. Ahogy ezt már számtalanszor megírtuk, ezek a bankok túl nagyok ahhoz, hogy elbukjanak – így Amerika egyértelmű, hogy mindent megtesz majd, hogy megmentse őket. Pandémia ide vagy oda.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük