2017-es mintázatokat mutat a bitcoin átlagos tranzakciós költsége

Elszállt a bitcoin átlagos tranzakciós költsége. Az elmúlt két hónap során nagy szerencse kellett ahhoz, hogy bárki is fillérekből megússza utalásait. A mostani állapotok nem a kiskereskedőknek kedveznek.

A BitInfoCharts adatai szerint csütörtökön két éve nem látott ütemben 231%-ot emelkedett az Bitcoin-tranzakciók átlagos költsége 3 nap alatt. Ezzel az idei év során már harmadszor gyarapodott 6 dollár fölé ez az érték.

Érdekességképp: ilyen magas átlagköltségre 2019-ben mindössze csak egyetlen nap volt példa.

A csütörtöki kiugráshoz minden bizonnyal nagyban hozzájárult a PayPal szerdai bejelentése, amely az árfolyam növekedésén is jócskán meglátszott.

A költségek általában akkor nőnek, amikor a kriptopénz blokklánca is növekvő aktivitást tapasztal.

A megerősítetlen tranzakciók elszaporodása esetén a bányászok nem a beérkezés ideje, hanem a kifizetett díjak alapján állítják fel a feldolgozás sorrendjét. Aki tehát keveset fizet, többet vár.

Pár jó tanács

Amennyiben szeretnénk megkímélni magunkat a drága tranzakcióktól, többféle lehetőség közül választhatunk.

Attól függően, hogy milyen céljaink és milyen lehetőségeink vannak, használhatjuk a Lightning Networköt utalások esetén.

Ha a bitcoinautomatából szeretnénk pénzt felvenni, és az automata támogat más kriptopénzeket is, dönthetünk a pénz átváltása (pl. litecoinra) mellett. Ezzel szintén jelentős többletköltségektől óvhatjuk meg magunkat.

Érdemes megfigyelni a mintázatokat, ezek alapján ugyanis látható, hogy vasárnap – a mempool kiürülésének köszönhetően – 1-2 dollárból megúszhatók az utalások a jelenlegi állapotok mellett.

Tőzsdékre és különféle platformokra történő beutaláskor, valamint olyan esetekben, amikor hajlandóak vagyunk órákat, napokat várni, természetesen alacsony költségek is használhatók. Az ideális összeg kiszámításához olyan hasznos weboldalak állnak a rendelkezésünkre, mint például a Bitcoinfees.earn.com.

Játsszuk le még egyszer!

A költségek növekedése nem ad sok örömre okot, főleg úgy, hogy e tekintetben kis tranzakciók esetén a bitcoin – az anonimitáson túl – nem igazán számít előnyösebbnek a kártyás fizetésekkel szemben.

A hodlerek viszont örülhetnek: őket a díjak annyira nem érdeklik, az átlagköltségek 30 napos mozgóátlagát tekintve azonban ugyanott tartunk, mint 2017 őszén. Vajon a történelem megismétli önmagát?

bitcoin tranzakciós költségek
A Bitcoin-tranzakciók átlagköltségének 30 napos mozgóátlaga 2017 januárja és 2020 októbere között.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük