2023-ban eddig jelentősen visszaesett a kriptocsalók tevékenysége

2023 egyelőre sovány év volt a kriptocsalók számára a Chainalysis blokklánc-intelligencia cég új jelentése szerint.

2023-ban eddig 65%-kal csökkent a kriptóval kapcsolatos bűnesetek száma az előző év azonos időszakához képest. Ezt az “ismert tiltott szervezetek felé” történő kriptoutalásokban mértek.

Ugyanakkor a jelentés szerint a “kockázatosnak” minősített entitásokhoz történő kriptobeáramlás is 42%-kal csökkent, míg az úgynevezett “törvényes szolgáltatókhoz” történő beáramlás csak 28%-kal került lejjebb.

“Más szóval, volt egy piaci visszaesés, de az illegális kriptotranzakciók volumene sokkal nagyobb mértékben csökkent, mint a legitim kriptotranzakciók volumene.” – írta a Chainalysis.

kiberbűnözés trendek

A tiltott tevékenység legtöbb kategóriája lefelé tart

A riportban a továbbiakban kifejtették, hogy a tiltott címekre érkező beáramlások szinte minden kategóriában csökkentek.

Figyelemre méltó, hogy a legnagyobb visszaesést a kriptocsalások kategóriája szenvedte el, ahol a csalók idén eddig 3,3 milliárd dollárral kevesebbet tudtak kicsalni, mint tavaly ugyanebben az időszakban. Összességében a jelentés szerint a kriptocsalók idén eddig mintegy 1 milliárd dollárnyi bevételt szereztek.

A jelentés hozzátette, hogy ez azért is figyelemre méltó, mert a kriptovaluták árfolyama idén általában emelkedő tendenciát mutattak, míg tavaly az árfolyamok egész évben csökkentek. Ez úgy tűnik, hogy megtörte azt a korábbi összefüggést, hogy a magasabb árfolyamok a csalók fokozott aktivitását hozzák magukkal.

A zsarolóvírusok száma növekszik

A tiltott tevékenységek egyik kategóriájában azonban az idén növekedést tapasztaltak, ezek a zsarolóprogramok (ransomware).

kiberbűnözés trendek

A Chainalysis jelentése szerint idén eddig 175,8 millió dollárral több bevételt hoztak a zsarolóprogram-támadások, mint tavaly ugyanebben az időszakban. Ez azt jelzi, hogy megfordult a tavaly a zsarolóprogram-támadások esetében tapasztalt csökkenő tendencia.

“Nem lehet figyelmen kívül hagyni az orosz-ukrán háború szerepét a tavalyi zsarolóvírus-támadások csökkenésében. Ugyanis a konfliktus valószínűleg kiszorította a zsarolóvírus-támadások kivitelezőit, és elterelte őket a pénzügyileg jövedelmező kibertéri behatolásoktól más tevékenységek felé.-” – áll a jelentésben a zsarolóvírus-támadások trendjének tavalyhoz képest bekövetkezett változásáról.

Összefoglalva a Chainalysis megjegyezte, hogy a 2023-es év “jól indul” a kiberbiztonság szempontjából, és hogy “a kriptobűnözés egésze erőteljes csökkenésben van“.

Ez azt mutatja, hogy mind a bűnüldöző szervek, mind maga a kriptoszektor erőfeszítései megtérültek, és megakadályozták azokat a hackertámadásokat, amelyek a korábbi években komoly problémát jelentettek a kriptobiztonság terén. – áll a Chainalysis jelentésében.