2miners bányászpool – a ‘blokkok’ új életművésze

Akár ethereumot bányászol szólóban, akár valamilyen egzotikus altcoint másokkal közösen, egy korrektül és pontosan fizető pool mindig jól jön. A nagyokkal az a baj, hogy bár szabályos és pontos a kifizetés, a magas felhasználószám és raktárnyi riggel bányászó userek között könnyen elveszel a szerény kis házi hardvereddel.

De szerencsére bőven vannak kisebb poolok is, ahol ugyan a szabályos kifizetés nem erény, de cserébe kárpótól a magasabb blokkjutalom. A 2miners bányászpool friss hús a piacon, lássuk, mit kínál?

2miners bányászpool
2miners bányászpool logó

De előbb, mi is az a bányászpool?

Mielőtt belecsapnánk a 2miners bányászpool kiértékelésébe, ismerkedjünk meg a bányászpoolok fogalmával.

Akik újak a kriptopénzek világában; a bányászpool olyan bányászok csoportja, akik kollektívába (azaz poolba) szerveződve összeadják a bányászerőforrásasikat annak érdekében, hogy gyorsabban generáljanak blokkokat. Az ilyen bányászok a szólóban bányászó pajtásaikkal ellentétben szabályos(abb) időközönként részesülnek blokkjutalomban és azt a közösbe tett hasherő arányában osszák fel egymás között.

A 2miners bányászpool – kik ők?

A legtöbb bányászpool nyílt forrású szoftver alapján rakta össze a honlapját, de nem a 2miners. Mind a back-end, mind a front-end az alapoktól fogva saját munka gyümölcse. Nem oly csili-vili és 21. századi mint az Antpool, de a célnak bőven megfelel és méltán tükrözi a fejlesztőcsapat mottóját: “Akármit is csinálsz, csináld jól.”

A honlap kifejezetten kezdőbarát. Külön blogszekcióval rendelkeznek ahol az ethereum bányászrig összerakásától, a duál bányászaton keresztül az összehasonlító cikkekig számos kezdőkre kalibrált bejegyzés található. A poolnak külön Telegram és Slack csatornái vannak ahol ügyfélszolgálatot és rig felügyeletet kínálnak. Egyelőre persze csak angolul.

Közösségi média oldalaik kifejezetten újak. A csapat elmondása szerint 6 hónapja építik a honlapot és még csak december óta éles, szóval valamilyen szinten érthető a limitált Facebook, Twitter, Reddit és Bitcointalk kitettség.

[su_box title=”2miners közösségi és fórum oldalai:” style=”glass”]Facebook: https://www.facebook.com/pool2miners/

Twitter: https://twitter.com/pool2miners

Reddit: https://www.reddit.com/r/EtherMining/wiki/software/pools

Bitcointalk: https://bitcointalk.org/index.php?topic=2459256.0[/su_box]

Számok tekintetében viszonylag aprócska pool, a Similarweb 112 ezres látogatottságot mutat decemberben (a novemberi semmi után!) és a látogatók nagy többsége Oroszországból való. Erős pozíciókkal rendelkeznek még az Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban is. Az orosz kapcsolat nem meglepő, hisz a pool fejlesztői maguk is oroszok.

2miners bányászpool látogatószám decemberben a Similarweb alapján

A lényeg a számokban rejtekezik!

A 2miners bányászpoolon 14 kriptopénzt lehet bányászni szóló és pool módban és jelenleg két bányász algoritmust támogatnak.

A Dagger – Hashimoto bányász algoritmussal ethereum, eth classic, expanse, musicoin, metaverse, pirl, whalecoin, dubaicoin és ellaism bányászható. A whalecoint és a dubaicoint jelenleg csak szólóban lehet bányászni, de várható a poolváltozat integrálása is.

Az Equihas algóval bitcoin gold, zcash, zclassiczencash és hush bányászható szóló és pool formában egyaránt. A felsorolt kriptopénzek honlapjain bizalomnövelőként mindenütt megtalálható a 2miners bányászpool logója ami már árulkodik egyfajta elismertségről és hitelességről.

Kifizetés szóló és pool bányászat esetén egyaránt 2 óránként történik, ami szerintünk korrektnek mondható. Az üzemeltetők szerint eddig egyetlen egyszer sem csúsztak a kifizetéssel és december óta több mint 300 000 USD értékű kriptopénz fizettek ki felhasználóiknak.

A bányászpool jutaléka  1% ha poolban bányászunk és átlagosan 1.5% szóló bányászat esetén. Az előbbi szám átlagosnak mondható a poolok világában a szóló bányászat esetén felszámolt 1.5%-ot kicsit sokalljuk. A minimális kifizetés kriptopénztől függően 0.01 és 1 között változik. Poolbányászat esetén a jutalmazási módszer PPLNS (Pay per Last N Shares) alapú, ami azt jelenti, hogy több körben lehet a hasherő arányosan elosztott blokkjutalmat lehívni.

Kezdőkre kalibrálva

A főoldalról rákattintva, pl. a zcash kriptopénz bányászpooljára, egy szépen áttekinthető oldalra jutunk. Az oldalon minden fontos adat megtalálható, ami egy kezdő vagy épp veterán bányászt érdekelhet (online lévő bányászok száma, a pool hashrátája, hálózat hashrátája, nehézség, árfolyam, utolsó blokk felfedezésének ideje, szerencsefaktor stb).

Tényleg értékelendő, hogy a cég kezdő-orientált és minden egyes kriptopoolnál a ‘How to start‘ pontra (vagy a kérdőjelre) kattintva egy részletes leírást találunk (angolul) arról, hogyan lehet a bányászhardvert a poolra kapcsolni vagy épp a Nicehash-en vagy Miningrentals.com-on nyomatni. Az ügyfélbarátság a nagyobb pooloknál egyáltalán nem jellemző és rosszabb esetben órákig tartó kutakodásra kell felkészülni, hogy egy valamirevaló leírást találjunk a hardver csatlakoztatásához.

Zcash bányászpool a 2minersen: letisztult, minden szükséges infó egy helyen.

A “Blocks‘ szekcióban a pool által kibányászott blokkokra vonatkozó infót találjuk. Azaz sorban haladva: blokkszámot (Number), hasht (Hash), mikor lett kibányászva (Time), szerencsefaktor (Luck – a kriptopénz bányászat természetéből eredően valószínűségen alapul: ha előbb találsz meg egy blokkot mint ami statisztikai értelemben lehetséges, akkor szerencsés vagy. Egy tökéletes világban a kripto-bányászat szerencsefaktora 100%. Ha több mint 100% akkor szerencsés vagy, ha kevesebb, peched van) és a mindenkori blokkjutalom nagyságát (Reward). A képen látható példán november óta 19 Zcash blokkot bányásztak a 2miners poolban.

A ‘Payouts‘ szekcióban találhatók a kifizetésekre vonatkozó információk, a ‘Miners online‘ pontban követhető nyomon az aktív poolban vagy szólóban bányászók teljes hashrátája, száma és mindez egyenként, bányászok címeire lebontva, külön-külön egyaránt megtekinthető. Átláthatóság mindenek felett👍.

A “FAQ”, azaz gyakran ismételt kérdések oldalon alap és komplex csoportba kategorizálva lettek megválaszolva a legégetőbb bányászpoolos kérdések. Nem túlzottan kimerítő, de minden lényeges kérdésre választ kapunk.

Biztonság és uptime

Egyelőre – lekopogjuk – nem volt panasz se a biztonságra, se az uptime-ra, bár a pool túl ifjú, hogy hosszútávú következtetéseket vonjunk le. Az üzemeltetők szerint az elérhető legjobb adatközpontban (Selectel.com) vannak a szervereik, extra védelemmel rendelkeznek DDOS támadások ellen és 99%-os uptime-val büszkélkednek, ami a bányászpooloknál egyébként elengedhetetlen tényező.

A verdikt

Egyértelműen pozitív! A 2miners bányászpool több okból is elnyerte a tetszésünket:

  • Egy minipool, amely egyszerű és átlátható honlappal próbál labdába rúgni a nagyok mellett.
  • 2 óránkénti poolkifizetés, relatíve alacsony kifizetési minimumok (0.01 – 1), átlagosnak tekinthető (1%) pool jutalék.
  • Nagyon kezdőbarát! A blogos szekció, a Slack és Telegramm csatornák, az e-mailes ügyféltámogatás és a kezdők igényeire kialakított ‘How to start‘ révén gyorsan és problémamentesen tud bárki kapcsolódni a pooljukhoz.

Kicsi a bors, de erős, tartja a mondás. Lehet többet kell várni a 2miners bányászpoolnál a blokkjutalomra, de lévén szó kicsi (durván 1 000 bányásznál többet nem láttam egy időben a honlapon), a blokkjutalom is magasabb lehet. Az ügyfélszolgálatuk nagyon könnyűvé teszi a csatlakozást és 24/7 elérhetőek a Slack és Telegram chatszobáik. A szóló bányászat értelmét sosem tudtuk igazán felfogni egy pool tekintetében, de majd a piac eldönti létjogosultságát. Mi mindenesetre egy erős 4-est adunk a poolnak. Kezdőknek és pro bányászoknak egyaránt ajánljuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük