3 megabyte méretű blokkokat hozott a Bitcoin blokkláncára az új NFT-őrület

Amióta a Luxor bitcoin bányászpool rekordot jelentő 3,96 MB-os blokkot (a 774 628-dik) bányászott a blokkláncon, a blokkméretek nagyobbak, mint a blokkmagasságot megelőző elmúlt 12 napban. A statisztikák azt mutatják, hogy a 3 MB-nál nagyobb blokkok már elég gyakoriak, és az ordinal inscription (avagy sorszám feliratok, ami satoshikhoz rendelt egyedi megváltozhatatlan digitális alkotásokat jelent a Bitcoin blokkjain) iránti kereslet jelentősen megnőtt, mivel a hétvégén a számuk átlépte a 65 000-et.

Gyarapszik a legalább 3 MB-os blokkok mérete a Bitcoin blokkláncán

A trend 2023. február 1-én indult, mikor az amerikai Luxor kibányászta a Bitcoin blokklánc eddig valaha mért legnagyobb blokkját. A rekordot jelentő blokk (774 628. számú), amely 3,96 MB méretű volt, felülmúlta a korábbi 2022. augusztus 11-ei rekordot, amit még az Antpool bányászpool egyik bányásza küldött a blokkláncra és 2,765 MB méretű volt. Akkoriban kevesebb mint 1000 sorszám felirat volt a Bitcoin blokkláncon, de a számuk február kezdete óta exponenciálisan nőtt, és péntekre elérte az 50 000-et. Vasárnap délutánra pedig már több mint 66 000 feliratot jegyeztek fel, ami jelenthet egy kezdeti hájpot vagy a Bitcoin blokkláncának egy újabb vélt vagy valós felhasználási területét.

Bitcoin blokkok átlagos mérete az elmúlt 1 hónapban. A trend egyértelmű február eleje óta. Forrás: blockchain.com

Bitcoin blokkok átlagos mérete az elmúlt 1 hónapban. A trend egyértelmű február eleje óta. Forrás: blockchain.com

Az egyik direkt következménye a satoshik NFT-sítésének a Bitcoin blokkláncán, hogy emelkedésnek indult BTC-tranzakciók bányászdíja, hiszen lényegében a digitális mementók az ab ovo használatra tervezett bitcoin tranzakciókkal versenyeznek a véges blokkonkénti tárhelyért és a bányászok azokat részesítik előnyben, amelyek magasabb sats/KB összeget fizetnek, hogy bekerüljenek a következő blokkba.

Emelkedőre fordult a bányászdíj, újra a Lightning felé tereli a felhasználókat és cégeket? Forrás: blockchain.com

 

Mi az ordinal elmélet és felirat és hozhat-e újat a Bitcoin ökoszisztémába?

Az ordinális elmélet egy olyan protokoll, amely sorszámokat rendel a satoshikhoz, a bitcoin legkisebb osztható egységéhez, és nyomon követi a satoshik költését a tranzakciók során. Ezek a sorszámok nagy számok, mint például ez a 11045677970493. Minden satoshi, azaz ¹⁄₁₀₀₀₀₀₀₀₀₀₀₀-a bitcoinnak egy sorszámmal rendelkezik. Ahogy az Ethereum és más blokklánc platformok esetében az NFT-knél megismerhettük, segítségükkel identitás rendelhető minden egyes satoshihoz, lehetővé téve, hogy egyedileg nyomon lehessen követni és kereskedni velük, mint kuriózumokkal és numizmatikai értékkel.

Az ordinális elmélet egyben lehetővé teszi a feliratozást is, egy olyan protokollt, amellyel tetszőleges tartalmat lehet csatolni az egyes satoshikhoz, és ezzel bitcoin-alapú digitális műtárgyakká alakítva őket, de a blokkláncra feltöltött adatok megváltoztathatatlansága következtében kiváló eszköz lehet az adatszivárogtatók kezében is. A feliratozás (inscription) nem más, mint tetszőleges tartalommal ellátott satoshik, bitcoin-natív digitális műtárgyak, avagy közismertebb nevükön NFT-k. A feliratokhoz nincs szükség oldalláncokra vagy második rétegű megoldásokra, se külön token generálására.

Ezeket a feliratozott satoshikat ezután bitcoin tranzakciókkal lehet bitcoin-címekre küldeni, és bitcoin UTXO-kban tartani. Ezek a tranzakciók, címek és UTXO-k minden tekintetben normál bitcoin tranzakciók, címek és UTXO-k, azzal a különbséggel, hogy az egyes sats elküldéséhez a tranzakcióknak az ordinális elmélet szerint kell szabályozniuk a be- és kimenetek sorrendjét és értékét.

A feliratok tartalmi modellje a webet követi. Egy felirat egy tartalomtípusból, más néven MIME-típusból, és magából a tartalomból áll, amely egy bájtsorozat. Ez lehetővé teszi, hogy az inscription tartalmat egy webszerverről visszaküldjék, és hogy olyan HTML feliratokat hozzanak létre, amelyek más feliratok tartalmát használják fel és keverik újra. Amennyiben többet szeretnél megtudni erről az érdekes új megoldásról, ami hard fork nélkül ruházza fel a Bitcoin blokkláncát ERC-721 típusú tulajdonságokkal, akkor a ebben a BIP-ben megtalálod a teljes leírást.

Hogy valóban érdemes lesz-e figyelni ezt a fejlődési irányt, az meg kérdéses. A kritikusok szerint a Bitcoin blokkláncon megjelenő NFT alkotásokkal csak a haszontalan, mesterségesen felpumpált NFT kavicsok és majmos jpg képek manifesztálódnak újra a Bitcoinon, értékes blokkhelyet elvéve a valós monetáris értékkel bíró bitcoin tranzakcióktól, amikre alapból tervezve lett a hálózat. Másrészt a szűkös adatméretek, és a valós igény kibontakozása újabb lökést adhat azon fejlesztéseknek, amik a bitcoin helyettesíthetőséget erősítik.

Borítókép: bitcoinorbs “NFT”