Mégsem tiltja az NFT-k kiadását a legendás szerepjátékos cég

Az elmúlt években elég sokszor lehetett már arról hallani, hogy a rajongók előbb-utóbb majd tudnak venni Dungeons & Dragons nem helyettesíthető tokeneket, azaz NFT-ket. Annak ellenére, hogy az NFT-k ára 2022-ben eléggé megpadlózott, az ilyen tokenek továbbra is nagyon népszerű módjai annak, hogy márkák és franchise-ok újabb kapcsolódási pontot létesítsenek rajongóikkal. Legutóbb az angol Premier League írt alá egy 150 millió dolláros szerződést a Sorare NFT-alapú fantasy focijáték fejlesztővel.

A D&D is előbb-utóbb megjelenhet az NFT-k piacán

A legendás asztali szerepjáték a Dungeons & Dragons körül viszont elég zűrzavaros helyzet zajlik. A jogtulajdonos visszavont egy teljeskörű tiltást az NFT-kre vonatkozóan. Ez a tiltás egyébként nem csak az NFT-ket, hanem nagyjából minden olyan kezdeményezést érintett, amelyben rajongók és cégek a játék alapszabályaira épülő digitális tartalmakat vagy éppen könyveket készíthettek volna. A rajongói felháborodás óriási volt, így rövid időn belül a D&D mögött álló Wizards of the Coast visszavonta a tiltás egy részét. Viszont az megmaradt, hogy semmiféle D&D tartalmat nem lehet a Web3 világában használni. Tehát blokklánc játékokban vagy NFT-k esetén. A D&D egyébként egy nyílt játéklicence (OGL) mellett létezett már több mint egy évtizede. Ez lehetővé tette a rajongók számára D&D rajongói tartalmak készítését.

A Wizards of the Coast most közölte, hogy a célja az eredeti OGL módosításával az lett volna, hogy mindenképpen megakadályozza a D&D tartalmak digitális világban történő készítését. Plusz a módosítás része még az lett volna, hogy tiltják a gyűlöletkeltő tartalmak előállítását. És az is, hogy megtartsák az OGL használatát a kis cégeknek és rajongóknak, a multinacionális gigászokkal szemben. Most pénteken viszont a Wizards of the Coast bejelentette, hogy a D&D következő verziója már egy Creative Commons licence alatt kerül kiadásra. Tehát nem is tiltják a Web3-at, bár nem is látják szívesen. Egyébként a Muppet-show kapcsán teljesen más a megközelítés. A legendás Muppetek mögött álló The Jim Henson Company most jelentette be, hogy digitális NFT gyűjteményt ad ki a műsor karaktereiből, együttműködésben a Tibbles cégével.