3 milliárd dollárt fizet a Wells Fargo hamis számlanyitás miatt

Tavaly a Wells Fargo a magas volatilitására és a kiemelkedő kockázatokra hivatkozva, beszüntette a bitcoin és más kriptovaluták vásárlását. A banknak viszont most helytelen befektetési tanácsadásért és hamis számlavezetésért több mint 3 milliárd dollárt kell fizetnie. 

Wells Fargo nem tájékoztatta az ügyfeleket az inverz ETF-ekkel kapcsolatos kockázatokról

Az amerikai bankóriás, a Wells Fargo 35 millió dollárt fizet az Egyesült Államok Értékpapír-és Tőzsdei Bizottságának (SEC). A szabályozók szerint a bank pénzügyi tanácsadói nem megfelelően tájékoztatták az ügyfeleket a tőzsdén kereskedett alapokkal vagyis az ETF-ekkel kapcsolatban.

A szabályozók állítólag több alkalommal figyelmeztették a pénzintézetet, hogy ezek az eszközök sok egyedi befektető számára nem alkalmasak. A SEC egy nemrégiben közzétett nyilatkozatában kijelentette, hogy a bank nem rendelkezik „kielégítő megfelelőségi politikával és eljárással ezen ajánlatok alkalmasságát illetően”. A kifizetett büntetés nagy részét a károsultak között fogják elosztani.

A SEC véleménye szerint sok Wells Fargo tanácsadó és bróker maga sem értette, hogy milyen kockázatokkal járnak ezek a típusú inverz ETF-ek, ha hosszútávú befektetéshez használják őket. A SEC kihangsúlyozta azt is, hogy a lakossági befektetők hatalmas veszteségeket szenvedhetnek el, ha egyetlen inverz ETF-et egy napnál hosszabb ideig tartanak meg.

Antonia Chion, a szabályozó végrehajtási osztályának igazgatója kijelentette:

A cégeknek hatékony megfelelőségi és felügyeleti programokat kell fenntartaniuk annak érdekében, hogy az általuk ajánlott értékpapírok az ügyfeleik számára megfelelőek legyenek. Mivel a Wells Fargo nem teljesítette ezeket a fontos kötelezettségeket, néhány alkalmazottja komplex eszközöket ajánlott a lakossági befektetők számára, akik nem értették a hozzájuk kapcsolódó kockázatokat.”

Nem ez az első alkalom, hogy a bankóriás nem tudta megfelelően tájékoztatni a befektetőket ezekről az összetett termékekről. 2012-ben a Wells Fargo-nak 2,7 millió dollárt kellett fizetnie a Pénzügyi Ipari Szabályozó Hatóságnak (FINRA), mert nem volt megfelelő felügyelete az inverz ETF-ek eladása felett.

Wells Fargo további 3 milliárd dollárt fizet a hamis számlák miatt

A Wells Fargo-nak nem ez az egyetlen ügye a SEC-el. Ennél sokkal súlyosabb eset miatt folyik ellene eljárás. A bank ugyanis hamis számlákkal kapcsolatos botrányba keveredett nemrég. Az Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériuma február 21-én bejelentette, hogy a bank beleegyezett abba, hogy 3 milliárd dollárt fizet a hamis számlákkal kapcsolatos botrányhoz kapcsolódó polgári perek rendezésére. A bank ugyanis már több mint 14 éve az ügyfelek tudta és hozzájárulása nélkül nyit számlákat. Az illegális tevékenységre 2016. szeptemberében derült fény. A botrány miatt két vezérigazgató is lemondott.

A bank hírnevét jócskán megtépázta az eset. 2002-től kezdve a Wells Fargo alkalmazottai minden eszközzel azon voltak, hogy teljesíteni tudják a vezetők által követelt értékesítési célokat, ezért hamis számlákat nyitottak az ügyfelek nevében, azok tudta nélkül. Ezáltal több millió hamis számla keletkezett, amelyhez hamis személyazonosító számokat, aláírásokat használtak és különböző hitelkártya illetve számlafizetési programokra is feliratkoztak az ügyfelek nevében.

Az ügyészek szerint Wells Fargo-nál óriási nyomás alatt dolgoztak az alkalmazottak. A bank irreális és folyamatosan növekvő értékesítési célokat tűzött ki a dolgozók számára, amiket lehetetlen volt tisztességesen teljesíteni. Az igazgatók pedig ügyet sem vetettek a munkavállalók problémáira. Azon kevés alkalmazott, aki sikeresen teljesítette a kitűzött célokat, követendő példáképnek állították be. Nick Hanna, ügyvéd állítólag azt mondta:

“Ez az eset a bankon belüli többszintű vezetés teljes kudarcát szemlélteti. A Wells Fargo a rövidtávú nyereségekért eladta a nehezen szerzett hírnevét és elmondhatatlan számú ügyfelet károsított meg ezidő alatt.”

Tavaly a Wells Fargo külsős vezérigazgatót választott az intézet élére. Az új főnök, Charles Scharf most megpróbálja rendezni a károkat, kifizetni a SEC követeléseit és csökkenteni a bank kiadásait.

A kriptovalutákat a bűnözők használják

Sok tisztviselő a hagyományos bankokat és pénzügyeket részesíti előnybe, mint az üzleti és pénzügyi világ egyetlen legális színterét. Számukra a kriptovalutákat csak a spekulánsok és a bűnözők használják. A Wells Fargo botránya után azonban megkérdőjelezhetjük a tradicionális bankok tisztességét is. Ha ilyen szinten visszaélnek az ügyfelek adataival, akkor kit is nevezhetünk bűnözőnek?!

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük