30 alapkezelő menedzsernek van tulajdonjoga a BlackRock Bitcoin ETF-jére

A BlackRock az élen jár a Bitcoin ETF-versenyben a befolyó összegek tekintetében: az eszközkezelő IBIT ETF-je egyre inkább vonzza az intézmények figyelmét, amit a szakértők a siker félreérthetetlen jelének tekintenek.

Máris számos alapkezelő csapott le a BlackRock ETF-jére, ami azt jelzi, hogy a hagyományos pénzügyi intézmények körében megnőtt az érdeklődés a digitális eszközök iránt.

A BlackRock ETF-jének népszerűsége töretlen

A Bloomberg ETF-szakértője, Eric Balchunas szerint eddig körülbelül 30 alapkezelő menedzser fektetett be az IBIT-be. Jelenleg ez csak a kibocsátott tőzsdén kereskedett alapok 0,2%-át képviseli, de Balchunas úgy véli, ez csak a „jéghegy csúcsa”, jelezve a szélesebb körű elfogadás és a tulajdonjog növekedésének lehetőségét.

Balchunas elemzése továbbá egy érdekes trendet tár fel: az IBIT ETF-et tartó portfóliók tevékenysége óvatos, de kitartó érdeklődést jelez az intézményi befektetők körében. Az alapkezelők fokozatosan halmozzák készleteiket, és óvatosan barátkoznak a bitcoinnal a BlackRock kínálatán keresztül.

Bár a BlackRock jelenleg vezeti a Bitcoin ETF-versenyt, a Fidelity FBTC ETF-je második helyen áll. Balchunas jelentése szerint a Fidelity kínálata 11 befektetőt vonzott, hasonló, 0,2%-os részesedéssel.

Az aktuális áramlási dinamika

Péntek óta az Egyesült Államokban a legtöbb Bitcoin ETF gyakorlatilag nullás áramlást tapasztalt, amire felfigyeltek az ETF-szakértők is.

bitcoin etf flow table
A Bitcoin ETF-ek áramlása

James Seyffart ETF-szakértő a Bitcoin ETF háza táján lévő áramlások dinamikájába nyújt betekintést: hangsúlyozza, hogy az Egyesült Államok közel 3500 ETF-jével normális, hogy az ETF-ek bármely adott napon nulla áramlást tapasztalnak. Ehhez hozzájárul az is, hogy minden ETF-nek más-más méretű lehet a létrehozási egysége, az azonnali Bitcoin ETF-ek esetében például a létrehozási egységek 5000-től 50 000 részvényig terjednek. A részvények akkor jönnek létre vagy kerülnek visszaváltásra, ha a kereslet és kínálat közötti jelentős eltérés meghaladja az egy létrehozási egység küszöbét.

Az ETF piac market makerei alapvető szerepet játszanak a kereskedés megkönnyítésében és az áramlások kezelésében. Az árjegyzők a részvényekhez hasonlóan akkor kereskednek a tőzsdén jegyzett alapokkal, amikor a kínálati/keresleti eltérések kisebbek. Ugyanakkor ahhoz, hogy az árjegyzők kapcsolatba léphessenek az elsődleges forgalmazókkal (AP) és a mögöttes piaccal, mindkét irányban egy létrehozási egységnél nagyobb egyoldalú eltérésre van szükség. Ez biztosítja, hogy a részvények létrehozásának vagy visszaváltásának költsége alacsonyabb legyen, mint a hagyományos módszerekkel történő fedezés és piacteremtés költsége.