30 milliárd dollár értékű eszközt loptak el eddig a kripto ökoszisztémából

2012-től napjainkig több mint 30 milliárd dollárnyi kriptót loptak el 1101 dokumentált incidens során – derült ki a SlowMist július 7-i jelentéséből.

A blokkláncbiztonsági cég szerint az 5 leggyakoribb technika a kriptók eltulajdonítására:

  • az okosszerződések sebezhetőségének kihasználása
  • rug pullok
  • villámhitel-támadások (flash loan attacks),
  • scamek,
  • privát kulcsok kiszivárgása

A 11 év alatt összegyűlt veszteségek a kriptovaluták jelenlegi piaci kapitalizációjának nagyjából 2,5%-át teszik ki.

Az összes incidensből 118 tőzsdei hack, valamuint 217 az Ethereum, 162 BNB Smart Chain, és 119 az EOS ökoszisztémáján belül lezajlott támadás. Ezentúl 85 eset volt, amelyek a nem-helyettesíthető-tokenekhez, vagyis NFT-khez kapcsolódtak. A legmeredekebbek a tőzsdei veszteségek voltak, az elmúlt évtizedben több mint 10 milliárd dollárnak kelt lába a tőzsdék által elszenvedett támadások során.

Az 1 milliárd dollárnál nagyobb veszteséggel járó hackelési események a 2010-es évek elején, valamint 2019 és 2021 között érték el a csúcspontjukat. A biztonsági incidensek 2022-től kezdődően némileg visszafogottabbak voltak – ezt több jelentés is egyöntetűen állítja.

A legnagyobb kriptotámadások

A Bitcoin kezdeti időszakában a 2014-es Mt. Gox és a 2016-os Bitfinex támadások kavarták a legnagyobb port.

Az Mt. Gox a világ legnagyobb bitcointőzsdéje volt abban az időben, amikor 2014-ben csődöt jelentett, miután kiderült, hogy 850 000 BTC-t loptak el a tőzsdéről. Ez a mennyiség az akkor kibocsátott bitcoinok 7%-át tette ki, és körülbelül 473 000 000 dollárt ért. Az ügyben érintett dolgozók elmondása alapján a cég csődje nem érte őket meglepetésként látván a vezetőség katasztrofális irányítását, amely folyamatos büntetések, pereskedések és fiaskók tömkelegében nyilvánult meg. A lassan egy évtizede bekövetkezett csődeljárás óta egyébként még mindig nem tisztázódott az ügy, a hatalmas veszteségeket elszenvedő ügyfelek még mindig várnak pénzükre (vagy talán már nem is). Idén júniusban történt, hogy az amerikai Igazságügyi Minisztérium (DOJ) vádat emelt két orosz állampolgár ellen, amiért 647 000 bitcoin loptak el az évekkel ezelőtt becsődölt Mt. Gox kriptotőzsdétől, majd azt a pénzt egy saját illegális kriptováltó működtetéséhez használták fel.

A Bitfinexet két évre rá, 2016-ban hackelték meg, egy biztonsági rés kihasználásával 119 576 BTC-t veszítettek el. Ez az összeg akkor mintegy 70 millió dollárt ér, mai árfolyamon pedig 3,7 milliárd dollárt jelent. Tavaly február 8-án egy házkutatási parancs végrehajtását követően az Egyesült Államok különleges ügynökei hozzáférést kaptak Illya Lichtenstein és felesége, Heather Morgan által ellenőrzött online fiókban lévő fájlokhoz. Ezek a fájlok a Bitfinexből ellopott pénzeszközöket közvetlenül fogadó digitális pénztárcához való hozzáféréshez szükséges privát kulcsokat tartalmazták, és lehetővé tették a különleges ügynökök számára, hogy jogszerűen lefoglaljanak és visszaszerezzék a Bitfinexből ellopott több mint 94 000 bitcoint. A visszaszerzett érmék értéke a lefoglalás időpontjában több mint 3,6 milliárd dollár volt, vagyis majdnem megegyezett a teljes ellopott eszköz eredeti értékével.