Végre eljött a Mt. Gox kártérítés ideje, de bezuhanhat miatta a BTC árfolyama?

A csődbe ment Mt. Gox kriptotőzsde 9 év után végre megkezdi a pórul járt befektetők kártérítését. A hitelezők legnagyobb félelme azonban a vagyonuk visszaszerzése mellett az, hogy ha azok a befektetők, akik alig várják, hogy újra pénzhez jussanak, egyből kiutalják BTC érméiket, az eladási hullám hatalmas károkat okozhat a Bitcoin (amúgy sem szárnyaló) árfolyamában. A jó hír, hogy a kriptovállalat legnagyobb hitelezője úgy döntött, hogy inkább megtartja, mintsem eladja az idén visszatérítésre kerülő Bitcoinjait.

Az alap a szeptemberi korai kifizetést választotta ahelyett, hogy megvárná az összeomlott tőzsdével kapcsolatos összes peres ügy lezárását. A behajtható összeg 90%-át kapja meg, nagyjából 70% Bitcoin és 30% készpénz arányban – közölte egy, az alap gondolkodását ismerő személy, aki magáninformációkról tárgyalva kérte, hogy ne nevezzék meg. A kiosztásra kerülő BTC pontos mennyiségről nem kívánt nyilatkozni.

A Mt. Gox hitelezőinek holnapig van idejük választani, hogy elfogadják a szeptemberi kifizetést, vagy vagy tovább várnak, hogy követeléseik nagyobb százalékát kapják vissza. Egy március 7-i bejelentés szerint a hitelezők választásának és regisztrációjának határidejét az eredetileg megszabott január 10-i dátumról tették át március 10-re.

Megjegyezték:

“Azok a rehabilitációs hitelezők, akik a határidőig nem végezték el a kiválasztást és regisztrációt, nem részesülhetnek a visszafizetésekből”.

A tokiói székhelyű platform egykor a legnagyobb Bitcoin-tőzsde volt, de elvesztette az ügyfelek vagyonának egy részét, majd 2014-ben csődbe ment.

A csődbiztos birtokában 2019 szeptemberében 141 686 Bitcoin, valamint készpénz és Bitcoin Cash érmék voltak a korábbi dokumentumok szerint. A jelenlegi árakon ez a Bitcoin körülbelül 3,1 milliárd dollárt ér.

Milyen hatása lenne az eladásnak a BTC árfolyamára?

A kripto befektetők már régóta aggódnak amiatt, hogy milyen következményei lesznek, ha a követelések rendezése során a hitelezők úgy döntenek, hogy eladják a visszaszerzett, nagy mennyiségű tokenjeiket. A befektetők félnek, hogy ha ennyi érme árasztja el a piacot, az zuhanó árakat okoz. A legnagyobb hitelező HODL-nál való döntése azonban enyhítheti ezen aggodalmak egy részét.

Egy hat számjegyű Bitcoin mennyiség minden bizonnyal jelentős hatással lehet a piacra, ha egyszerre zúdítják azt ki. Bár azt várnám, hogy ezt kisebb mennyiségekben, hetek alatt elosztva bocsátják ki. Ezzel lehetne mérsékelni a nagy piaci mozgások kockázatát” – vélekedett a kártérítés okozta következményekről Julian Liniger, a svájci alapítású Relai BTC brókercég alapítója és vezérigazgatója.

A Mt. Gox csődje, teljes tartozása

A Mt. Gox Legal, a korábbi ügyfelek számára létrehozott szövetkezet szerint a hitelezők által jóváhagyott követelések száma összesen 799 722,6 BTC.

A Ripple társalapítója, Jed McCaleb által 2010-ben alapított tokiói székhelyű Mt. Gox 2014. február 28-án csődvédelmet kért Tokióban, miután szoftverproblémák miatt 650.000 és 850.000 Bitcoin közötti eszközt veszített el. A tokiói kerületi bíróság később Nobuaki Kobayashi ügyvédet nevezte ki csődbiztosnak, hogy felügyelje a hitelezők kártalanítását. A Mt. Gox a csúcspontján a legnagyobb Bitcoin-tőzsde volt, az összes Bitcoin-kereskedés 70%-át bonyolította le.

A Bitcoin idén részben kilábalt a hullámvölgyből, de az élénkülés kifulladóban van. Így a világ legnagyobb digitális eszköze körülbelül 47 000 dollárral marad el a 2021-ben felállított, majdnem 69 000 dolláros rekordtól.