300 millió forintnál is többet ér egy clipart kavics JPG NFT-je

A Golden State Warriors kosárlabda csapatának színeiben háromszoros NBA-bajnok Stephen Curry a legújabb név, aki beszállt az NFT-őrületbe. Curry ugyanis vásárolt egyet a Bored Ape Yacht Club NFT kollekcióból, 55 etherért, azaz hozzávetőleg 180 ezer dollárért. A pár órával ezelőtti tranzakció után Curry frissítette a Twitter-profilját is, mostantól a profilképe helyén egy unatkozó, kék majom profilja látható. A Bored Ape Yacht Club NFT projektben 10 ezer, véletlenszerűen generált majom képe található. Ebből vett most meg egyet a 33 éves szupersztár, aki így már kereskedelmi jogokkal is bír a majma felett. Ráadásul tagja lett egy csak meghívásos alapon műkődő klubnak is, amelyet a tagok üzemeltetnek.

Az egyik legértékesebb unatkozó majom lett Curryé

A most megvásárolt majom egyébként az egyik legdrágábbnak számít a 10 ezer közül, mert mindössze az összes majom 1%-a visel tweed-öltönyt, 3%-ának van csak zombiszeme és csak 5%-a kék. És a negyedük bír ugyanazzal az unalmas fejjel, mint a majom, amit Curry megvásárolt. A majmokból 28,3 millió dollárt sikerült összekalapozni egyetlen nap alatt és négy hónappal ezelőtti indulása óta már 320 millió dollárnyi értékesítésnél járnak.

Curry

És ennél csak durvább projektek vannak, hiszen pár nappal ezelőtt 608 ezer dollárért adtak el egy olyan NFT-t, ami egy clipart kavics JPG formátumú képe. Az EtherRock Twitter-csatorna által közzétett adatok szerint a kavicsos NFT projekt darabjainak értéke már 1 millió dollár felett van.

A legolcsóbb kavicsos kép most augusztus 22-én érte el az 1 millió dolláros határt, míg a legdrágábbat 1,397 millió dollárért adták el. Szinte bizonyos, hogy befektetők mozgatják az NFT-ket és így az árat is. Ettől függetlenül azonban mégiscsak sima JPG formátumú képekről beszélünk. Ezekben nincs nagyon más érték azon kívül, hogy spekulatív célból adják-veszik őket. 100 EtherRock JPG NFT van összesen és még a kavicsok képei sem nagyon különlegesek, hiszen egy ingyenes clipart adatbázisból származnak. Egy szakértő szerint pont ez, tehát az értéktelensége és hihetetlen egyszerűsége adja az értékét.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük