300 MW bányászfarmot épít a Blockstream, indul a BetterHash protokoll

Csütörtökön jelentette be a Blockstream, hogy gigaméretű bányászfarmot épít Québec tartományban Kanadában és Adel városban, az Egyesült Államokban. A farmok összkapacitása eléri a 300 megawattot és kezdetben nagyvállalatok számára biztosít bitcoin bányászatot a Blockstream meglévő bányász aktivitása mellett.

A blokkáncfejlesztő cég az adatközpontot később a garázsbányászok előtt is megnyitja. A közleményük szerint máris rendelkeznek két ügyféllel, az egyik a világ legnagyobb alapkezelője, a Fidelity, a másik pedig a LinkedIn alapító Reid Hoffman.

Az adatközpont mintegy 6 exahashnyi Bitcoin hasherőt képvisel a legújabb bányászhardverekkel, ami a teljes Bitcoin hálózati hashráta durván 8%-ának felel meg.

A Blockstream emellett egy bányászpoolt is elindít, a BetterHash protokollt, amivel az elsődleges céljuk, hogy mélyítsék a hálózat decentralizáltságát azzal, hogy teret adnak a garázs- és magánszemély bányászoknak.

Centralizáció-ellenálló BTC bányászat

A Blockstream közleményében kiemeli, hogy az elsődleges céljuk a bitcoin bányászat központosodásának enyhítése, különösen a kínai bányászpoolok túlhatalmának letörése.

A BetterHash protokoll ígérete, amit Matt Corallo fejlesztett ki, hogy segítségével egyéni miner szinten lehet eldönteni, hogy mely tranzakciók kerülnek be az új blokkba és nem egységesen a bányászpoolok operátorai hozzák meg a végső szót.

Azzal, hogy egyéni szinten lehet eldönteni a blokkba kerülő tranzakciókat, minimalizálják a tranzakciók cenzúrását, a blokklánc reorganizációját (Álljunk meg egy szóra: reorgot mertél említeni, CZ?) vagy az 51%-os támadásokat.

Egy kimerítő cikket találtok a BetterHash hasznosságáról a variance.hu blogon.