3000 eurós értékhatárral jöhet a digitális euró

Az Európai Bizottság hamarosan előáll a digitális euróra vonatkozó jogalkotási javaslattal – mondta Christine Lagarde, az Európai Központi Bank elnöke a A digitális eurót a polgárok és a vállalkozások számára lehetővé tevő jogszabályi keret felé” című konferencián tartott videónyilatkozatában.

“A digitális euróra vonatkozó jogi keret időben történő elfogadása minden érdekelt fél számára biztosítaná a szükséges jogbiztonságot a digitális euró esetleges bevezetésére való felkészüléshez, és a politikai támogatás erős jelét adná” – érvelt Lagarde.

“Nagyon várom a digitális euró létrehozására vonatkozó jogalkotási javaslatot, amelyet az Európai Bizottság hamarosan elő fog terjeszteni” – tette hozzá.

Az Európai Központi Bank 2021-ben vizsgálatot indított egy központi banki digitális pénz, röviden CBDC kifejlesztésére, és április, valamint június között nyilvános konzultációval külső véleményt kért a digitális euró kialakításával kapcsolatban.

A digitális euró kétéves vizsgálata 2023 szeptemberében zárul le, azzal együtt, hogy az Európai Központi Bank dönt a CBDC esetleges bevezetéséről.

Fabio Panetta, az Európai Központi Bank igazgatósági tagja ugyanezen a konferencián azt állította, hogy az uniós CBDC tranzakciós és értékmegőrzése korlátokkal rendelkezhet a magánszemélyek számára. Bár pontos értékhatárok nincsenek még hivatalosan meghatározva, Panetta azt mondta, hogy 3000 eurós értékhatár és havi 1000 tranzakció lehet a limit.

“Ha hozzáférést biztosítunk egy olyan fizetőeszközhöz, amely viszonylag korlátozott, akkor nincsenek tranzakciós költségek, mert csak egy okostelefonra van szükség” – magyarázta Panetta: “Ugyanakkor fennáll majd annak a kockázata, hogy az emberek ezt a lehetőséget arra használhatják, hogy például a pénzüket kiveszik a pénzügyi közvetítőktől. Ez válság idején veszélyeztetné a pénzügyi stabilitást, ezért az EKB tranzakciós korlátokat kíván bevezetni a CBDC-re vonatkozóan. A digitális euró a lakossági fizetések kiegészítő lehetősége lenne – nem pedig a pénzügyi rendszer működésének kihívása” – mondta Panetta, kiemelve, hogy a CBDC nem a készpénz helyettesítésére szolgál.