Nyilvános az EKB digitális euróra vonatkozó konzultációjának eredménye

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Az Európai Központi Bank közzétette a digitális euróra irányuló konzultáció eredményeit. Komoly adatvédelmi aggályok merültek fel.

Az Európai Központi Bank (EKB) közzétette a digitális euróval kapcsolatos nyilvános konzultáció eredményeit, mivel az intézmény komolyan fontolóra vette a virtuális pénz kibocsátását.

A szerdai bejelentés szerint az EKB több mint 8200 választ kapott. A válaszadók 47%-a Németországból való, sokan töltötték ki a nyilvánosan elérhető konzultációt Olaszországból és Franciaországból is. A kitöltők többsége szerint az adatvédelem a legérzékenyebb eleme az esetlegesen kifejlesztett digitális eurónak. A konzultációban résztvevők (szakemberek, kereskedők, magánszemélyek és kisvállalkozók) 43%-a úgy vélte, hogy a digitális euró használatával az összes adat elérhetővé válna az intézmények számára, ami kifejezetten aggasztó.

Adatvédelem mindenek felett

A konzultáció során a válaszadók a biztonságot (18%) és az eurózónában történő könnyű fizetési megoldást (11%) prioritásként emelték ki. A kitöltők 9%-a felhívta a figyelmet arra is, hogy a digitális euró használatával meg kellen szűnnie a magas banki költségeknek, míg 8%-uk úgy vélte a virtuális pénznek offline módban is elérhetőnek kellene lennie.

“A mintában szereplő polgárok többsége ugyanakkor az adatvédelem fontosságára hívta fel a figyelmét, még akkor is, ha ez korlátozná az offline tranzakciók használhatóságát, a további innovatív szolgáltatások elérhetőségét, vagy akár az offline és online funkciók kombinációját” – jegyezte meg az EKB.

A 2020 októberében elindított digitális euró nyilvános konzultáció megerősítette az EKB eredeti megállapításait, és értékes információval szolgált az Európai Unió pénzügyi jövőjére nézve. Fabio Panetta, az EKB igazgatóságának tagja kijelentette:

„A digitális euró csak akkor lehet sikeres, ha megfelel az európaiak igényeinek. Mindent megteszünk annak érdekében, hogy a digitális euró megfeleljen a polgárok nyilvános konzultáció során kiemelt elvárásainak.”

Christine Lagarde, az EKB elnöke szerint a digitális euró bevezetésének teljes folyamata akár négy évet is igénybe vehet, ha az EKB kormányzótanácsa és az Európai Parlament úgy dönt, hogy továbblép a kezdeményezéssel. A felhasználói adatvédelem kérdése a központi bankok által kibocsátott digitális valuták egyik legnagyobb problémájaként merült fel, amely a kormányoknak is feladja a leckét, hiszen nehéz az illegális pénzügyi ügyleteket nyomon követni, közben pedig az adatvédelmi előírásoknak is megfelelni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.