30000 tranzakcióra képes másodpercenként egy ausztrál kutatócsapat blokklánca

Egy szövetségi tudományos ügynökség Ausztráliában bejelentkezett a világelsőségre egy olyan blokklánccal, mely legalább 30000 tranzakcióra képes másodpercenként, írja a elfelejtik megemlíteni.

Amennyiben a tesztet sikeresen lehet egy működő modellbe ültetni, akkor új szintre lehetne emelni a kriptopénzek elfogadottságát.

A Red Belly Blockchain névre hallgató hálózatot a Commonwealth Scientific and Research Organisation (CSIRO) és az University of Sydney fejleszti és az Amazon Web Services (AWS) globális felhő infrastruktúráján keresztül tesztelték.

1000 csomóponton és 14 országban vizsgálták a blokkláncot és legalább 30000 tranzakcióra képes másodpercenként és ehhez átlagosan 3 másodperces késési idő párosul.

A fejlesztők egy alternatív konszenzusos algoritmus használatával próbálják orvosolni a skálázhatóság problémáját ahelyett hogy egy proof-of-work mechanizmust alkalmaznának, mint ahogy a bitcoin és sok más bányászható coin is teszi.

“A való világi alkalmazások nem tudnak elterjedni a magas energiafogyasztásuk és a proof-of-work jelentette bonyolultság miatt,” magyarázta Dr. Vincent Gramoli, a Red Belly kifejlesztéséért felelős Data61 vezető kutatója, ami a CSIRO technológiai osztálya.

“A Red Belly Blockchain alkalmazása az AWS-en demonstrálja az egyedi skálázhatóságát és erejét a következő generációs főkönyvi technológiáknak a globális kontextusban.”

Gramoli szerint a megoldása valahol a privát és a publikus blokklánc technológiák között félúton helyezkedhet el, kiutat mutatva a tranzakciós lassúság és a konzorciumi megközelítés problémáiból.

“Ezidáig a blokklánc nem igazolta, hogy skálázható és mi azt szerettük volna demonstrálni, hogy a blokklánc skálázható a résztvevő gépek számában mialatt megőrzi a teljesítményét még növekvő számú résztvevők esetében is,” tette hozzá a fejlesztő.

Csupán 300 készülék segítségével egyetlen adatközpontban a Red Belly 660 000 tranzakciót volt képes feldolgozni egyetlen másodperc alatt. Összehasonlításképp a hagyományos fizetési rendszerek körülbelül 56 000 tranzakcióra képesek másodpercenként.

A vállalat nem csak a bankszektorban és a kriptopénzek terén lát felhasználási területet, de a cég hozzáteszi, már egy ideje együttműködnek banki projektekben.

A bitcoin és más proof-of-work kriptopénz energiafelhasználásáról és annak mértékéről megoszlanak a vélemények. Tény, a bitcoin blokklánca közel ugyanannyi energiát fogyaszt mint teljes Ausztria egy év alatt, de azt sokan elfelejtik megemlíteni, hogy ezért egy globális, nyílt forrású pénzügyi rendszert kapnak amit nem lehet egy adatközpont áramtalanításával lekapcsolni és alapesetben nem igényel közvetítő feleket és bizalmat a hálózat használata.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük