A blokklánc technológia véget vethet a hamisításnak a 3D nyomtatás iparban

A blokklánc technológia legújabb alkalmazhatósága elérte a 3D nyomtatás világát. A blokklánc hálózat segítségével a repülőgép alkatrészek gyártása a tervezéstől a nyomtatáson át az értékesítésig és szállításig nyomon követhető. Így véget vethetnének az iparág egyik súlyos problémájának, a hamisításnak.

Blokklánc technológiával a hamisítás ellen a 3D nyomtatás iparágban

A Cubichain Technologies és a CalRAM 3D nyomtatással foglalkozó cég a hamisítás ellen a blokklánc technológiát dobná be. A napokban jelentették be, hogy egy decentralizált, nem módosítható blokklánc hálózattal szeretnék megoldani az adatátvitelt és adattárolást, ami a 3D nyomtatott titánium repülők alkatrészéhez szükséges.

A blokklánc alkalmazásának elsődleges célja, hogy felvegyék a harcot a hamisítás ellen. Az elmúlt néhány évben világossá vált, hogy a 3D nyomtatással készült alkatrészek legnagyobb problémája, hogy könnyen készíthetőek gyenge utánzatok akár ugyanazzal a géppel. A nyomtatással kapcsolatos tervrajzok túl könnyen megoszthatóak és módosíthatóak. A másolatok gyártása nem csak profitot vesz el a minőségi gyártóktól, hanem sok esetben a cég reputációját is tönkreteheti egy-egy silány utánzat. Arról nem is beszélve, hogy akár ember életeket  is követelhet egy nem megfelelő alkatrész használata.

.

Blokkláncon tárolnák a 3D nyomtatott alkatrészek terveit

A Multichain, a Cubichain Technologies által használt nyílt forráskódú blokklánc hálózaton tranzakciós adat tárolására van lehetőség. A blokklánc fejlesztői eszközével személyre szabható a hálózat. A blokk mérete, a metaadat mértéke és a felhasználók elkülönítése külön-külön módosítható.

A CalRAM esetében a blokk mérete és a metaadat kapacitása kulcsfontosságú tényező, ezek határozzák ugyanis meg, hogy mennyi adatot lehet tárolni egy tranzakción belül.

A gyakorlatban ez úgy zajlik, hogy egy nyomtatásra készülő repülő alkatrészét tartalmazó CAD fájlt küldenek át a blokklánc hálózaton. A tervek eredetiségét a blokklánc hálózaton keresztül ellenőrzik le és egy megváltoztathatatlan hash alapon kódolt sorozatszámot is kap a fájl, ami alapkán beazonosítható a továbbiakban. Ezáltal a legkisebb adategységnyi módosítás is fennakadna a blokkláncon.

 Így lehet a repülőgép alkatrészek terveit is a blokkláncon tárolni. A tervek ezután elérhetőek lesznek a nyilvánosság számára, változtatni azonban nem lehet őket.

“Úgy látjuk, hogy a gyártási folyamatok legnagyobb veszélye a hamisítás. A blokklánc használatával ez azonban legyőzhető. Ez egy nagyon izgalmas új technológia.” Nyilatkozta Shane Collins igazgató a CalRAMtól.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük