40 dolláros tranzakciós díjak a Bitcoin hálózatán: most látszik igazán a layer 2 megoldások fontossága

2023. december 16-án, szombaton a Bitcoin tranzakciós díjai 40 dollárra emelkednek tranzakciónként. A díjak egekbe szökéséhez az Ordinals feliratok is nagyban hozzájárultak, melyek a napi tranzakciók körülbelül 50%-át teszik ki, és tranzakciós díjai jóval magasabbak a hagyományos átutalásokhoz képest. A rekordmagas díjak sokak szerint ráébresztik a közösséget a layer 2 hálózatok kritikus szerepére.

“Az átlagos Bitcoin tranzakciós díj most 50 dollár, és 300 000 tranzakció vár megerősítésre. Ez több mint nevetséges és használhatatlan” – mondta Nikita Zhavoronkov, a Blockchair vezető fejlesztője. “Történelmileg ez az a pont, amikor az emberek tömegesen kezdenek alternatív blokkláncok felé menekülni”.

Ahogyan Zhavoronkov is megjegyezte, néhány szombati tranzakció még az 50 dollárt is meghaladta átutalásonként. Jelenleg nyolc kibányászatlan blokk van, mindegyik telis-tele magas prioritású tranzakciókkal. Továbbá 311 blokk vár feldolgozásra, hogy a mempoolban lévő 383 607 meg nem erősített bitcoin (BTC) tranzakció hátralékát kezeljék. Ezek a függőben lévő blokkok, amelyek több mint 531 megabájt (MB) blokkterületet tesznek ki, az átlagos tízperces blokkintervallummal számolva, valamivel több mint két nap és három óra becsült elszámolási időt jelentenek.

A mempool térből származó adatokból kiderül, hogy a magas prioritású tranzakciók esetében a magánszemélyek 674 satoshit költenek virtuális bájtonként (sat/vB), míg az alacsonyabb prioritásúak esetében a költség 602 sat/vB vagy 35,78 dollár körül van, ahogyan azt szombat délután megfigyelték.

mempool

A Bitcoin tranzakciós díjai az Ethereumét is túlszárnyalták

Ha kicsit kizoomolunk, és összességében nézzük a napi tranzakciós díjak alakulását, azt láthatjuk, hogy a Bitcoin díjai az Ethereumét is megelőzték (amelyet folyamatosan hatalmas tranzakciós díjai miatt kritizálnak). December 14-én a Bitcoin egynapos tranzakciós díja 14,7 millió dollár volt, ami duplája a hétnapos 7,3 milliós átlagnak. Eközben az Ethereum egynapos díjai 12,6 millió dollár körül mozogtak.

BTC

A Bitcoin hálózat tranzakciós díjainak alakulása az elmúlt 7 napban

ETH

Az Ethereum hálózat tranzakciós díjainak alakulása az elmúlt 7 napban

Ismét bebizonyosodott a layer 2 hálózatok kritikus szerepe

A rekordmagas díjak a közösségi médiában is nagy port kavartak. Több kripto nagyágyú is kifejezte véleményét, mely többnyire a layer 2-es blokkláncok fontosságára irányult, valamint az Ordinals feliratok megállíthatatlanságára, amelyek a napi tranzakciók több mint 50%-át teszik ki, és jelentősen hozzájárulnak a díjakhoz.

“Nem tudod megállítani a JPEG-eket a bitcoinon. A panaszkodás csak arra készteti őket, hogy még többet csinálják […] A magas díjak a layer2 elfogadását ösztönzik és innovációra kényszerítik őket…” – írta Adam Back.

“A Bitcoin-díjak ma átlépték a 600 sats/vB-t. Ez 600-szoros növekedés 1 év alatt” – mondta Muneeb Ali, a Stacks társalkotója. “És még mindig azon vitatkoztok, hogy a devek Bitcoinra akarnak-e építeni? A Bitcoin L2-ek napról napra kritikusabbá válnak.”

“Jó lesz látni, ahogy az L2-ek kivirágoznak egy magasabb díjas környezetben” – kommentálta Held az előző bejegyzésre. “Szerintem a bitcoin díjak elérik azt a fordulópontot, hogy ez megtörténjen” – válaszolta Ali.