40 német bank érdeklődik a kriptoeszköz letétkezelői engedély iránt

A német Handelsblatt üzleti újság február 7-én számolt be, hogy 40 bank fordult a német BaFin szabályozóhoz azért, hogy jelezze igényét a digitális eszköz vagy kriptoeszköz letétkezelő engedélyre.

December végén Németország új törvényt fogadott el a legutóbbi uniós pénzmosásról szóló irányelvnek a banktörvénybe (KWG) történő átültetésével. Ez a kriptovaluták kezelését is magában foglalja. Az új jogszabály január 1-jén lépett hatályba.

Azoknak a meglévő bankoknak, akik az üzleti tevékenységüket ki akarják terjeszteni a digitális eszközök letétkezelésére, további engedélyeket kell beszerezniük. A kriptoeszközök meghatározása azonban elég széles körre terjed ki, hogy lefedje mind a kriptovalutákat, mind pedig a fedezettel rendelkező digitális eszközöket. Ennélfogva a bankok által fizetett kamat úgy tekinthető, mint kriptovaluta vagy blokklánc kamat.

Két hónappal ezelőtt a Deutsche Börse szóvivője erre a jogszabályra hivatkozott, amikor bejelentették, hogy a tőzsde digitális eszközállományát Svájcból Németországba és más európai országokba helyezik át.

A német szövetségi kormány új keretfeltételeket teremt a pénzügyi piacok blokklánc technológián alapuló infrastruktúrájához, valamint a KWG jogszabályok (banktörvény) változásaihoz”, jelentette ki a Deutsche Börse szóvivője. “Ennek részét képezi a KWG-n belül a digitális eszközök, mint kriptoértékek osztályozása, valamint a dematerializált/digitális értékpapírok várható bevezetése.”

Az új kriptoeszköz meghatározása

A banki jogszabályok a kriptoeszközöket a következőképpen határozzák meg:

Olyan érték digitális értelmezése, amelyet nem központi bank vagy állami szerv bocsátott ki vagy garantált. Nem rendelkezik valuta vagy pénz jogi státusszal, hanem természetes vagy jogi személyekkel. Megállapodás vagy tényleges gyakorlat alapján elfogadhatják fizetési eszközként vagy befektetési célokra is használhatják. Elektronikus úton továbbíthatók, tárolhatók és forgalmazhatók.”

A német parlament tagja, Frank Schäffler a Handelsblatt-nak azt nyilatkozta: “A piac gyorsabban növekszik, mint azt a Szövetségi Pénzügyminisztérium jósolta. Ez áldás és átok egyaránt. A kriptoeszközök vagyonkezelési engedélye iránti magas kereslet azt mutatja, hogy a vállalatok egyre gyakrabban alkalmazzák a blokklánc technológiát. Ez viszont az új jogszabály következménye.”

A kriptoeszköz kezelési szervezeteknek haladéktalanul eleget kell tenniük a pénzmosás elleni szabályoknak, a törvény emellett felvázolja az engedélyezési átvezetési időszakot is, amely november végéig tart. Az átvezetési szabályok azonban csak a meglévő nem banki kriptokezelőkre vonatkoznak, ideértve a külföldi letétkezelőket is. Ezeknek a vállalkozásoknak március végéig be kell nyújtaniuk szándéknyilatkozatukat és november végéig ki kell tölteniük az engedélykérelmet.

Úgy tűnik, hogy más meglévő kriptovállalatra, mint például a tőzsdékre, már léteznek olyan jogszabályok, amelyek korábban a bitcoint virtuális valutának minősítették, így az átvezetési szabályok rájuk nem vonatkoznak.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük