41 milliárd dolláros flash crash a szingapúri tőzsdén

A szingapúri tőzsdén (SGX) jegyzett Jardine Matheson csütörtök reggel eddig ismeretlen okok miatt percek leforgása alatt 83 százalékot vesztett értékéből. A flash crash hatására több mint 41 milliárd dollárnyi vállalati kapitalizáció vált egy kis időre semmissé.

Pillanatok alatt ugyanennyit emelkedett is az árfolyam. A mozgás kisebbfajta pánikot váltott ki a kereskedők körében, ahogy a befektetők a flash crash hatására meg akartak szabadulni a részvényeiktől. Körülbelül 167 500 részvény cserélt a flash crash alatt gazdát, egyesek 75%-os kedvezménnyel tudtak a Jardine részvényekből vásárolni.

Percek alatt vált 41 milliárd dollár semmivé majd ugyanúgy percek alatt állt vissza minden a régi árfolyamra | Forrás: Bloomberg

A Jardine Matheson Group egy 1832-ben Kínában alapított konglomerátum, melynek többségi részesedése a skót Keswick család kezében van. Hotelek, éttermek, autószalonok és ingatlanok tartoznak a portfóliójába. 2017-ben a csoport bevétele 83 milliárd dollár volt, ebből a profit 1.57 milliárd USD.

A reggeli flash crash előtt, a Jardine Matheson részvényárfolyama az elmúlt 10 évben soha még csak kétszámjegyű veszteséget se szenvedett el. A nyitást megelőző percekben bekövetkezett esést nem lehetett megállítani, mert a tőzsde csak akkor függesztheti fel a kereskedést, ha a tőzsde már kinyitott.

Reggel óta folyamatosan megy a találgatás vajon mi okozhatta a mozgást. Egyesek szerint egy kövér-ujj hiba tehet róla, de azt sem zárják ki, hogy a központi szerver a ludas. A tőzsde később kiadott egy közleményt, hogy a nyomozás során nem találtak hibát a rendszerükben és szerintük nincs nyoma szabotázsnak.

A SGX úgy látja, az eladóknak volt elegendő idejük, hogy visszavonják az eladási megbízásaikat, így komolyabb kár senkit sem ért. Ugyanakkor legalább három prémium befektető jelentett komoly veszteséget a flash crash miatt, mivel az árfolyamot látva azonnal megszabadultak részvényeiktől. Ezzel szemben 12-en akár 75%-ot is elérő diszkontáron tudtak a részvényekből vásárolni és azt a normális piaci áron értékesíteni.

Flash crash-re a kriptopiacokon is volt már példa. Múlt év december 6-án a Coinbase Pro váltón az ethereum (ETH) árfolyama pillanatok alatt 100 dollárról 13 dollárra esett és szinte rögvest vissza is állt a 93 dolláros árfolyamra.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük