4.3 milliárd forint értékű elkobzott bitcoinon csücsül a finn vámhatóság

A finn vámhatóság néhány évvel ezelőtt egy kábítószer kereskedelemmel kapcsolatos bűncselekmény felderítése során 1666 bitcoint foglalt le. A kriptovaluta értéke azóta csaknem 2000%-kal nőtt, a hatóságok most pedig azon törik a fejüket, hogy mit csinálhatnának ennyi BTC-vel.

Finnország és a lefoglalt bitcoinok

2016-ban a finn rendőrség gyakran razziázott, mivel a hírhedt fekete piac, a Silk Road, teljes gőzzel üzemelt és nem kevés ügyletet bitcoinban bonyolítottak le az eladók és a vevők. A finn hatóságok rendkívüli erőkkel nyomoztak az ügyben, több embert letartóztattak és nagy mennyiségű bitcoint koboztak el.

Azóta négy év telt el és a legfrissebb jelentések szerint a finn vámhatóság még mindig 1666 bitcoint őriz hűségesen. Még mindig azon meditálnak a hatóságok, hogy mit is kezdhetnének ennyi kriptovalutával. Pekka Pylkkänen, a vámhatóság pénzügyi igazgató attól tart, hogy ha eladják a bitcoinokat akkor azokat illegális tevékenységekhez fogják egyesek felhasználni.

Véleményünk szerint a problémák kifejezetten a pénzmosás kockázatához kapcsolódnak. A vásárlók ritkán használják azokat normál tranzakciókhoz.”

Pylkkänen azonban még fontolóra veszi ezt a lehetőséget is. Juri Mattila, a Finn Gazdaságkutató Intézet egyik kutatója úgy gondolja, hogy folyamatos csökken a bitcoin bűncselekményekben történő felhasználása. Henry Brade, aki egy kriptovaluta-vállalat alapítója, megjegyezte, hogy a bitcoin vásárlók többsége már tisztességes befektető. Úgy véli, hogy rengeteg legális módszer létezik már a kriptovaluták eladására és a likviditás manapság nem kérdés:

Természetesen, ha a vámhatóságok anonim módon adnák el bitcoinjaikat, akkor a kockázat óriási lenne. De ha ésszerű módon értékesítik azokat, nincs semmi probléma. A bitcoin piaca nagyon nagyra nőtt, így egy ilyen összegű eladás nem jelent problémát a vásárlók likviditása szempontjából,” jelentette ki.

A jelentésből amúgy az is kiderült, hogy a finn vámhatóság más kriptovalutákat is lefoglalt korábban.

Óriási áremelkedés az elmúlt években

A lefoglalt BTC értéke 2016-ban megközelítőleg 760 000 dollár (235 millió forint) volt, akkoriban 1 BTC körülbelül 450 dollárt ért. Az évek során a világ vezető kriptovalutájának ára folyamatosan ingadozott, de 2016 után elkezdett drasztikusan emelkedni. Jelenleg egy bitcoin 9166 dollárba kerül, a finn vámhatóságnak tehát nagyjából 14 millió dollárja (4.3 milliárd forintja) van. A bitcoin ára az elmúlt négy évben közel 2000%-kal nőtt, ráadásul nemrég többször is átlépte a 10 000 dolláros határt is, így a finn hatóságnak lehet inkább várnia kellene az eladással. Sőt, lehet mire értékesítésre adják a fejüket a finnek, már nem is lesz kinek eladni, mert mindenki használja a világon.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük