45.000 dollár nyereség alaptőke nélkül – a flashloanról röviden

100.000 dollár flashloan, egy kis arbitrázs, és némi programozói tudás – nagyjából ennyi szükséges ahhoz az új őrülethez, amely során mindenféle alaptőke vagy fedezet nélkül tudunk viszonylag nagy nyereséget termelni.

Villámkölcsön – idegenek adják idegeneknek, és senki nem kérdezi meg, vissza fogod-e tudni fizetni. Közben azt csinálsz vele, amit akarsz, a lényeg, hogy a fogadó tranzakcióban vissza is kell küldened a teljes felvett összeget.

És ha menet közben elbukod a pénzt? Semmi nem történt, minden visszaáll az eredetibe, a bányász egyszerűen reverteli a tranzakciót, és ami a szerződésben vagy kapcsolódó szerződésekben történt, egyszerűen megsemmisül.

A flashloan alapja mindazon innovációknak, amikről eddig csak beszéltünk. A flashloan nem létezhet blockchain nélkül, de hogy a jövő egyik meghatározó pénzügyi terméke lesz, az már most látható!

– mondja Csabai Csaba, a hazai Inlock közösségi kölcsönplatform vezérigazgatója.

De hogy néz ki mindez a gyakorlatban?

Lássunk egy nemrég történt esetet. Egy programozó-kereskedő az Ethereum hálózatán keresztül a dYdX decentralizált váltótól 95.000 USDc kölcsönt vett fel, majd további (nem feltétlenül szükséges) 5000 saját USDc-vel egészítette azt ki.

Ezt aztán etherre váltotta a Uniswapen, majd a teljes összeget továbbkonvertálta sUSD decentralizált dollártokenekre.

Történt mindez akkor, amikor az ether sUSD-ben kifejezett értéke magasabb volt, mint az USDc-jé egyazon dappon – mivel azonban 1 sUSD = 1 USDc = 1 USD, így egy nagyon egyszerű, de jövedelmező arbitrázsügyletet hajtott végre.

A 100.000 dollárból lett 145.000, a felvett 95.000 pedig visszafizetésre került. A tranzakció tehát nem semmisült meg, a hozzá kapcsolódó okosszerződések pedig szintén érvényesek maradtak:

A 0x21c5e4b99bf8835e67ecd663936a56c56fbf9a0fc24d8bdb89ef95d723fb2665 számú Ethereum-tranzakció

A dollártokenek ára közötti eltérés azért jöhetett létre, mert 17 másodperccel korábban valaki 150.000 sUSD-ért vásárolt ethert a Uniswapen.

A Uniswap pedig nem hagyományos értelemben vett tőzsde, itt meghatározott egységáron cserélhetünk egy adott kriptót egy másik kriptóra – egy hatalmas vásárlás tehát nagy árkülönbözetekhez vezethet, ha nincs elegendő likviditás.

Ha a flashloan nem kockázatos, miért nem csinálja mindenki?

A válasz annyira nem nehéz: mert kockázatos. Magát a flashloant a szerencsejátékoktól kezdve a kereskedésig nagyon sok mindenre lehet használni, és lehet majd használni a jövőben.

A lehetőségeket azonban fel kell mérni, emellett persze az időzítés is nagyon fontos. Látható, hogy a fenti példában is szükség volt a nagy ethervásárlásra, majd az ezután megnyílt arbitrázsablakon „bemászva“ sikerült a Uniswap csillámpóniján meglovagolni a lehetőségeket.

Ha azonban nem sikerül profitot termelni, a flashloan díját (dYyX esetében 0%, más platformokon 0,1% körüli), valamint a tranzakciós költséget akkor is ki kell fizetni.

Márpedig jelen esetben a Ethereum-bányászok felé fizetendő fee egyáltalán nem alacsony. Az arbitrázslehetőségeket többen is figyelik, valóságos verseny folyik a legjobb pozíciókért. A szerződést a lehető leggyorsabban a hálózatra kell juttatni, ha nem szeretnének lemaradni a lehetőségről.

Ezenfelül léteznek olyan eszközök is, amelyek egy potenciálisan nyereséges szerződést lemásolnak, majd díjban rálicitálnak – többet ajánlanak –, abban reménykedve, hogy az ő (lemásolt) szerződésük fut le először, és ők kapják meg az azzal járó jutalmat. Ahogy az a fenti ábrán is látható, a példában szereplő ügylet is 1372 dollárjába került a végrehajtójának.

Csabai Csaba szerint „a yield farming kockázatai eltörpülnek az itt felsorolt DeFi arbitrázs farmoláshoz képest“.

A villámkölcsönök tehát hiába néznek ki első ránézésre teljesen biztonságosnak – ez csak a hitelnyújtó szempontjából igaz. A hitel felvevőjének szintén nem kell azon törnie a fejét, hogy fogja a pénzt visszafizetni, a hálózat viszont jelentős többletköltségeket tud generálni az ő számára is.

Forrás: Variance.hu, Medium.com, Trustnodes.com