45 napot kell várni arra, hogy valaki Ethereum validátor lehessen

Az Ethereum hálózatán komoly torlódás lépett fel a validátorok csatlakozását illetően. A Wenmerge elemzési platform tette közzé, hogy jelenleg több mint 90 ezer validátor vár arra, hogy aktiválják és elkezdhessen feldolgozni és validálni. Tehát aki ma áll be a sorba, annak legalább 46 napot kell várnia, hogy validátorként működhessen.

Az Ethereum validátorok száma óriási lépésekben nő

Természetesen ez jó hírként is értelmezhető, hiszen a piaci kapitalizációját tekintve második legnagyobb kriptovaluta vonatkozásában ez azt jelenti, hogy egyre többen akarnak validátorok lenni. A torlódás más a Shapella frissítés óta tapasztalható. Ez volt az a frissítés, amely ugye megnyitotta az utat a stakelt ether kifizetések számára. Bizonyos bennfentesek szerint a torlódás a Celsius stakelési stratégiájának egyik eredménye is. Még június elsején írt arról egy bizonyos Tom Wan nevű elemző, hogy ha az egykori kriptokölcsönző az összes etherét stakelné, hogy validálhasson, akkor több mint 45 napra ugrana fel a validátorok várakozási ideje.

Június negyedikén pedig a Celsius megkapott etherjének 93%-a stakelésre került. Ezt tudná ellensúlyozni az, ha validátorok hagynák el a hálózatot. De jelenleg senkinek nem kell várnia arra, hogy megkaphassa a korábban stakelt eszközeit és kiléphessen. Ez a hír azonban biztos nem fogja megállítani a validátorok számának növekedését. Ennek fő oka, hogy a részleges vagy teljes validátori kifizetések szinte azonnal teljesülnek. Még februárban becsülte azt a JPMorgan, hogy a validátorok száma fél millióról rövid idő alatt 2,2 millióra fog felmenni, az osztalék viszont 7,4%-ról lecsökken 5% környékére. A Solanához és a Cosmoshoz képest azonban az Ethereum natív eszközeinek még így is nagyon kevés része, alig 15%-a van stakelve. A Solana esetén ez a szám majdnem 60% felett van.