5000 éve nem volt ilyen olcsó az ezüst, itt az idő bevásárolni?

Az arany/ezüst kurzus újra elérheti minden idők legmagasabb árfolyamát, a kormányok pénznyomtatási viszketegsége és a várható infláció azonban még érdekes fordulatokat hozhat a legjobb befektetési stratégiák kérdésében. Mit érdemes vásárolni, miben tartsuk inkább a pénzünket?

5000 éve nem volt ilyen olcsó az ezüst

A pénz nem játék se ma, sem az ókorban: ha pedig nem játék, akkor komolyan kell venni, és szépen le kell jegyezni minden részletét az ügyleteknek. Ennek a gondosságnak máig élvezhetjük gyümölcsét, hiszen nem csak, hogy pár száz évre, de több ezerre is vissza tudunk tekinteni; meg tudjuk figyelni, milyenek voltak a különböző korszakok pénzügyi tranzakciói, árfolyamai. Ezek egyik legérdekesebb – és még ma is releváns – árfolyama természetesen az ezüst/arany ráta. Ezeket a nemesfémeket ugyanis már az ókori Babilóniában is csereszközként használták, jóval a nemesfém érmék fizetőeszközként való elterjedése vagy a papírpénz megjelenése előtt.

Babilóniában az ezüst/arany ráta nagyjából 10:1 arányban került cserére, azaz 1 uncia aranyért általában 10 uncia ezüstöt ajánlottak (1 uncia nagyjából 31 gramm). Ez az árfolyam azonban ezt követően is igazán időtállónak bizonyult: egészen a 20. századig 10 és 20 uncia ezüst között mozgott egy uncia arany ára. A 20. század aztán betett ennek a több ezer éve fennálló árfolyamnak. Ekkora ugyanis nagyot zuhant az ezüst értéke: egy uncia aranyért kb. 50-80 uncia ezüstöt kértek el.

És hogy miért pont most osztjuk meg mindenkivel ezt a történelem leckét? Az ok egyszerű: a múlt hónapban az ezüst/arany ráta már elérte rekordszintű 120:1 arányt, egy rövid javulás után a héten pedig újból ezt az értéket közelíti meg. Magyarul ez nem jelent mást, mint hogy az ezüst ára olyan alacsony szinten van, amit 5000 éve nem láttunk.

Rekord alacsony áron az ezüst: itt az idő bevásárolni?

Mi a legjobb stratégia, mibe fektessük pénzünket?

Akkor most ez azt jelenti, hogy mindenki rohanjon ezüstöt venni, és adja el az aranyát? Történelmi elemzéseket tekintve az ezüst ára valószínűleg vissza fog emelkedni – bár mindig is voltak kilengések az ezüst/arany árfolyamon, várhatóan a ráta vissza fog állni eddig megszokott szintjére, azaz az ezüst ára feljebb megy és az arany ára lecsökken majd az ezüsthöz képest. Logikus következtetés lehetne tehát az, hogy bizonyos határidős ügyletek segítségével short pozíciót vegyünk fel az arannyal szemben.

Egy elemző szerint azonban a helyzet nem ennyire egyszerű. A koronavírusra való tekintettel ugyanis az államok nagy része óriási pénzügyi mentőakciókat indít annak érdekében, hogy a gazdaságot megmentse a válságtól, a cégeket meg a csődtől. Ehhez azonban rengeteg pénzre van szükségük: a pénz sok esetben azonban csak új bankjegyek nyomtatásával teremthető elő. A folyamatos pénznyomtatás és az emiatt felfutó infláció azonban általában nagyon kedvező szokott lenni a nemesfémek értéke számára, azaz mind az arany, mind az ezüst jól jöhet ki a helyzetből.

A vírushelyzet utáni időszak gazdaságilag a legtöbb országban óriási kérdőjelként sötétíti el az égboltot, így pontos előrejelzéseket nehéz adni az árfolyamokkal kapcsolatban. Egy dolog azonban biztos: az ezüstöt 5000 éve nem láttuk ilyen olcsón, 2020 pedig akár az ezüst hodlizás évévé is válhat.

A cikk tartalma nem minősül befektetési tanácsadásnak.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük