Új megközelítésben a különböző PoW coinok elleni 51%-os támadás költségei

Egy újonnan indult weboldal publikált adatokat az 51%-os támadás költségei kapcsán. A weboldal fejlesztője a múlt heti Bitcoin Gold elleni támadás apropóján hozta létre oldalát és egy teljesen új megközelítéssel készítette el a számításokat.

22%-os kedvezmény a Hashflare-nél május 31-ig! Kedvezménykód: HF18PIZZADAY22

Az 51%-os támadás költségei olcsóbbak bérelt hash kapacitással

Egy 51%-os támadás során a támadó átveszi az irányítást a teljes hálózati hash kapacitás felett és így tudja manipulálni a blokkláncot és a tranzakciókat, azaz duplaköltést végrehajtani, valamint akár forkot alkalmazva két külön blokkláncot létrehozni. A nagyobb hálózatoknak – mint a bitcoin is – számos csomópontjuk van, így rendkívül költséges lenne azok megtámadása. Azonban a kisebb hálózatok kevesebb csomóponttal rendelkeznek, így azok kisebb teljesítménnyel és olcsóbban is megtámadhatóak. Az elmúlt hét során több kisebb hálózatot is 51%-os támadás ért, így a Bitcoin Gold, a Verge és a Monacoin kriptopénzekét.

A weboldal fejlesztője, aki /u/xur17 néven felhasználó a Redditen a CCN-nek az oldal létrehozásáról így nyilatkozott:

“Néhány nappal ezelőtt támadás érte a Bitcoin Gold hálózatát, ami kíváncsivá tett, hogy mennyibe is kerülne egy ilyen támadás költsége bérelt hashing teljesítménnyel. Kiszámoltam és az eredmény megdöbbentett – valaki meg tudna támadni egy 1 milliárd dollárt érő kriptopénzt, kevesebb mint 10 ezer dollárért óránként és még ennél is olcsóbban, ha belevesszük a blokk jutalmakat. Ez arra késztetett, hogy ugyanezeket a számításokat elvégezzem más pénzek esetében is, és megint csak arra jutottam, hogy sokkal olcsóbb, mint amilyennek gondoltam hogy lennie kellene. A weboldal célja, hogy nagyobb figyelmet kapjon ez, amit én eléggé fenyegető problémának látok a kisebb pénzek kapcsolatban. A hashing teljesítmény könnyen vezérelhető, így nemcsak egyének tudnak hashing kapacitást bérelni, hanem akár a nagyobb bányásztársaságok is át tudják irányítani a hash teljesítményt a kisebb pénzek irányába néhány órára.”

51%

Forrás: CCN

A kép a crypto51 weboldal számításait mutatja be. Más weboldalak sokkal magasabb költségekkel számolnak egy 51%-os támadás esetében, azonban azok nem számítják bele a bányászati eszközök bérlésének lehetőségét, hanem az eszközök megvásárlása összegének beépítésével készítik kalkulációjukat. xur17 szerint így a NiceHash-tól bérelt hashing teljesítmény (az ábrán NiceHash-able) hatásos támadás lehet a kisebb pénzek hálózata ellen, például a Bytecoin teljes hálózat hash értékének az átvétele mindössze egy órára a Nicehash-on keresztül 600 dollárnál is kevesebbe kerülne.

Charlie Lee, a Litecoin alapítója is közzétette a crypto51 adatait :

“A crypto51.app megmutatja hogy milyen könnyű 51%-ban megtámadni a kisebb PoW pénzeket. Néhány pénz esetében a hashrate 100%-a bérelhető a NiceHash-től, amely eltávolítja a támadás tőkeköltségeit. Például a Bytecoin (piaci értéke ~ 1 milliárd dollár) 51%-ban megtámadható 557 dollárért.”

51%

Forrás: Charlie Lee, Twitter

Borítókép forrása: Cimg