64 ezer dollárnyi díjat fizettek azért, hogy tároljanak egy kódot a Bitcoin Odinals-on

Egy ismeretlen Bitcoin felhasználó körülbelül 64 000 dollárt fizetett be díjként, hogy közel 9 megabájtnyi nyers bináris adatot írjon fel a Bitcoin blokkláncára.

Az Ord.io, egy Ordinals explorer az X-en közzétett bejegyzése szerint január 6-án 12:20 körül több mint 1 bitcoint fizettek ki 332 felirat létrehozására. Ezek a feliratok nyers bináris adatokból állnak, de az adatok tartalma és célja továbbra is rejtély.

Bitcoin Ordinals

Az OpenAI ChatGPT segítségével történő dekódolási kísérletek ellenére sem sikerült meggyőző válaszokat találni. Leonidas, a The Ordinal Show házigazdája is kommentálta a helyzetet. Elmondta, hogy egyesek azt feltételezik, hogy az adatok titkosítva lehetnek, ami rendkívül megnehezíti vagy akár lehetetlenné is teszi a dekódolást.

Az adatok rejtélyessége mellett a felirat mögött álló személy kiléte is ismeretlen. A titokzatos feliratokkal kapcsolatos Bitcoin-cím, a “bc1pnp…zwd0th” egyszerűen “Névtelen” felirattal van ellátva az Ord.io-n. A titkosított adatok különböző nyelvek szimbólumait tartalmazzák, köztük angol, görög és matematikai szimbólumokat.

Ez az Ordinals rejtély szorosan követi egy másik érdekes Bitcoin-tranzakciót is.

Feléledt a Bitcoin első tárcája

Január 5-én elképesztő 26,9 BTC-t, 1,17 millió dollár értékben küldtek a Bitcoin Genesis tárcájára, tehát a valaha létrehozott legelső Bitcoin tárcára. Ez az esemény különböző elméleteket generált a kriptoszektorban. A hozzá kapcsolódó tranzakciós díj 100 dollár volt, ami jelentősen magasabb, mint az átlagos tranzakciós díj.

A tárcára az utalás három tárcára vezethető vissza. A legnagyobb utalás az Arkham Intelligence blokkláncelemző platform szerint a Binance-hoz kapcsolódó tárcából származik.

Conor Grogan, a Coinbase egyik igazgatója azt találgatta, hogy Satoshi Nakamoto, a Bitcoin névtelen megalkotója “felébredt-e”, és ő utalta-e át a Bitcoint a Binance-ről, vagy valaki egyszerűen “elégetett egy millió dollárt”.

A Pro-XRP ügyvédje, Jeremy Hogan felvetette annak a lehetőségét is, hogy a tranzakcióval megpróbálták Nakamotót lehúzni a lepel alá, és ezzel potenciálisan arra kényszerítették őket, hogy jelentse a pénzt az amerikai adóhivatalnak, vagy jogi következményekkel kelljen szembenézniük. Érdemes azonban megjegyezni, hogy ez az elmélet csak akkor állna meg, ha Nakamoto az amerikai adótörvények hatálya alá tartozna.

A Bitcoin blokklánc új rekordot állított fel

Az NFT-k értékesítése a Bitcoin-hálózaton 2023. decemberében új mérföldkőhöz érkezett, és először haladta meg a 881 millió dollárt.

A CryptoSlam adatai szerint az NFT eladások a Bitcoin blokkláncon a múlt hónapban elérték a 881.223.753,92 dollárt, ami az eddigi legmagasabb egyhavi értékesítési rekordot jelenti. Ez 111 713 vevői címet és 98 744 eladói címet tartalmazott, mindkettő az eddigi legmagasabb egyhavi rekord.

A Bitcoin NFT-k, más néven Ordinals, a Bitcoin blokkláncon létező új típusú NFT-k. A hagyományos NFT-kkel ellentétben, amelyek leginkább az Ethereum blokklánchoz kapcsolódnak, a Bitcoin NFT-k egyedülállóak abban, hogy közvetlenül az egyes satoshikra, a bitcoin legkisebb egységére vannak felírva.