70 billió dollárt örököl néhány évtizeden belül a millenniumi generáció

Vagyonátrendeződés várható 2045-re. A bitcoin-barát millenniumi generáció közel 70 billió dollárt örökölhet a baby boom (1940 – 1959 között született) generációtól.

A baby boom generáció, vagy Magyarországon csak Ratkó-gyerekeknek nevezett generáció, az 1946 és 1965 közötti korosztályt jelöli. Tagjai takarékoskodó emberek, akik nagy része már a nyugdíjhoz közel áll és elég szép vagyont halmozott fel a munkában töltött évei során (a nyugati országokban különösen). Ez a megtakarítás vándorolhat át a millenniumi nemzedékre, akik 1983 és 1995 között születtek. A Coinshares digitális eszközkezelő cég 2019. novemberi jelentésében azt írta, hogy azok, akik a bitcoinnal nőttek fel, hamarosan az Egyesült Államok GDP-jének háromszorosát is meghaladó vagyonban részesülnek.

Boomerektől a millenniumi generációhoz

Mivel a baby boom generáció tagjai tömegesen nyugdíjba vonulnak, a kriptovaluták iránt elkötelezettebbek számára új lehetőségek kapui nyílnak meg. A Coinshare szerint összesen 68,4 billió dollár kerül az X generáció, a millenniumi generáció és a Z generáció kezébe az elkövetkezendő 25 évben. Ezt az összeget kriptovalutákba fektethetik. Egyes statisztikák szerint a mostani 25 és 34 évesek rendelkeznek a bitcoin csaknem 50%-val.

A korábbi nemzedékek között rendkívül népszerű volt az arany és részvények és nem mutattak nagy érdeklődést a kriptovaluták iránt. Ezzel szemben a fiatalabb korosztály már inkább bízik a kriptovalutákban, amely így a megtakarítások átrendeződését eredményezheti a következő évtizedekben. A közösségi média felületein egyre gyakrabban felmerülő beszédtéma a baby boom generáció és annak vagyona. A Twitter-en a “#OKBoomer” hashtag az idősek és a fiatalok közötti szakadék szinonimájává vált.

Az adósság nyomása alatt

A bitcoin körökben a generációk közötti különbségek gyakran képezik a megbeszélések tárgyát. Saifedean Ammous népszerű könyvében a „The Bitcoin Standard”-ban úgy fogalmaz, hogy a baby boom generáció nagyobb valószínűséggel mentették meg a jövőt, mint a jelenlegi generáció.

A kormányok és a központi bankok elhibázott politikája és rossz pénzgazdálkodása arra ösztönzi a fiatalokat, hogy vegyenek fel kölcsönt és költekezzenek, ahelyett, hogy megtakarításaik lennének. Ez oda vezetett, hogy manapság nagyobb adóssággal rendelkeznek a polgárok, mint 50-60 évvel ezelőtt. A helyzet viszont hosszú távon fenntarthatatlan.

Úgy is fogalmazhatunk, hogy az alacsony idő preferenciáról a magas idő preferenciára kell áttérni. Tehát inkább megtakarítunk, tudván, hogy a vagyon többet fog érni, nem pedig a lehető leggyorsabban elköltjük a pénzünket, még mielőtt az értékéből vesztene. Ammous úgy fogalmaz, hogy “az alacsony idő preferencia generációja jólétet teremt, amely létrehozza a magas idő preferencia generációit. Ők tönkremennek, ezzel pedig megjelenik a rövid idő preferencia generáció.”

A bitcoin viszont, mint decentralizált pénz, szembe megy a fiat-alapú közgazdaságtan minden csapdájával. Nem véletlen tehát, ha a fiatal nemzedék nagyobb bizalommal fordul a bitcoin és általánosságban véve a kriptovaluták felé.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.