75 milliárd dollár a semmiből: ennyi új dollárt nyomtatott a FED tegnap

A new yorki Federal Reserve Bank szépen csendben 75 milliárd dollárnyi készpénzt bocsátott ki a bankoknak egy “visszavásárlási intézkedés” vagy aktív repóügylet néven ismert folyamat keretében.

Ezt a sürgősségi intézkedést nagy volumenben a pénzügyi válság óta, egy évtized óta nem alkalmazták.

A repoügyletek emlékeztetőként szolgálnak arra, hogy a központi bankok milyen mértékben képesek mesterségesen bővíteni vagy csökkenteni a pénzkínálatot ezáltal értéktelenítve el a fizetőeszközt. A bitcoin esetében ilyen nem fordulhat elő a kódba és konszenzusba vésett 21 milliós maximális kínálatával.

“Drámai mozgások a pénzpiacokon az Egyesült Államok központi bankját 53 milliárd $ betolására kényszerítette a rendszerbe kedden, mutatja, hogy a váratlanra még mindig számítani kell, még a szigorú banki szabályozás és viszonylagos pénzügyi stabilitás ellenére is. Úgy tűnik egy kis időre a bankok kifogytak a pénzből.” – kommentálta a Twitteren @Schuldensuehner.

Egy másik tweet: “Mi a fene történik? A Fed 75 milliárd dollárt injektál a pénzügyi rendszerbe finanszírozási problémák miatt.”

[su_box title=”Mi az a repóügylet?” style=”glass”]A számvitelről szóló 2000. évi C. törvény megfogalmazása szerint: repó-, fordított repóügylet minden olyan megállapodás, amely értékpapír tulajdonjogának átruházásáról rendelkezik a szerződéskötéssel egyidejűleg meghatározott vagy meghatározandó jövőbeli időpontban történő visszavásárlási kötelezettség mellett, meghatározott visszavásárlási áron, függetlenül attól, hogy az ügylet futamideje alatt a vevő az ügylet tárgyát képező értékpapírt megszerzi és azzal szabadon rendelkezhet (szállításos repóügylet) vagy nem szerzi meg az értékpapírt, azzal szabadon nem rendelkezhet, hanem óvadékként kerül elhelyezésre a vevő javára a futamidő alatt (óvadéki repóügylet).[/su_box]

A FED esetében annyit jelent, hogy a központi banki 75 milliárd USD-t nyomtat és azt elérhetővé teszi a kereskedelmi bankok számára. Cserébe a bankok államkötvényeket és más befektetési eszközöket listáznak értékesítésre. A repóügylet azonnali likviditást biztosít a bankoknak és képessé válnak rövid lejáratú hiteleket kihelyezni egymásnak.

A válság első jele?

Egy repóügylet általában a legjobb indikátor arra, ha valami nincs rendjén a gazdaságban. Azt jelenti, hogy befagyott a likviditás az egynapos piacokon. A bankoknak mindenáron tőkéhez kellett jutniuk, hogy újra kereskedni és hitelezni tudjanak egymás között.

A FED közbelépését megelőzően 10%-ra ugrott az egynapos kamatláb, szemben a 2%-os átlaggal és ez már elég voltak a FED-nek, hogy közbelépjen. A new yorki FED elismerte, hogy az elsődleges kiváltó ok a banki tartalékok kimerülésére vezethető vissza.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük