8 hónap után ismét feltűnt a fél milliárd dolláros orosz luxusjacht

Oroszország egyik leggazdagabb embere Alexey Mordashov, aki a Severstal PAO cégének, a világ egyik legnagyobb acélgyártójának a fő részvényese. Amikor Oroszország megtámadta Ukrajnát ő is rákerült az amerikai és európai szankciós listára. Rendkívüli luxusban él, sokan leginkább az 500 millió dolláros luxusjachtjáról ismerték meg a nevét még a háború elején. Akkor ugyanis a “Nord” nevű luxushajó eltűnt a térképekről és nem sugározta többet a jelet tartózkodási helyéről.

Az orosz luxusjacht visszatért

Most viszont 8 hónap után ismét feltűnt a luxusjacht. A 142 méteres hajó június 11-én kezdte el sugározni a tartózkodási helyéről a jelet, amely szerint akkor az Indiai-óceánon haladt éppen Szingapúrnál. Egyes értesülések szerint a dél-koreai Busanba tartott. A Nord két helikopterleszállóval, uszodával, mozival is rendelkezik és 8 hónappal ezelőtt a dél-afrikai Fokváros felé tartva tűnt el a térképről. Nem volt kérdés, hogy miért – az amerikai és európai hatóságok biztosan lefoglalták volna, ha olyan helyen halad a hajó.

Más jelek is arra utalnak, hogy Mordashov megpróbálja bztonságos helyre menekíteni vagyonát. De nincs könnyű dolga, talán ezért is nem volt 8 hónapig nyoma a Nordnak. Egyes újságírók úgy vélik, hogy ennyi idő alatt rakta össze a tervet, hogy mit hova fog mozgatni, a hajójának pedig úgy tűnik, hogy Busanban talált helyet. Természetesen itt is vannak azért nyitott kérdések, hiszen az Egyesült Államok és Dél-Korea között kifejezetten jó a kapcsolat. Tehát még az is megtörténhet, hogy a dél-koreai hatóságok megtagadják majd a Nord kikötését és hosszabb távú tartózkodását Busanban.