9 láncon is tranzakciós csúcsokhoz vezetett a bevésési őrület

A nem Bitcoin-alapú láncokon történő bevésések iránti őrület most már több blokklánchálózatot, köztük az Arbitrumot és a BNB Chaint is elérte. Ezek esetén történelmi csúcsokat eredményezett a tranzakciók tekintetében. A Dragonfly kriptokockázati alap elemzője “hildobby” arra jutott, hogy a Goerli, a zkSync, az Arbitrum, a Gnosis és a BNB Chain mind elérte a másodpercenkénti napi tranzakciós csúcsot (TPS) decemberben. Az összes tranzakció 83% és 97% közötti mennyisége ezen az öt láncon mind bevésés volt.

Minden mérőszámot tolnak felfelé a bevésések

De ha nem decembert nézzük, akkor az látható, hogy a Fantom, Celo, Avalanche és Polygon is új napi tranzakciós csúcsokat értek el már novemberben. Az Optimism december 19-én ért el 87960-as napi rekordot, az Avalanche pedig december 18-án 289285 tranzakcióval.

Ennek tükrében nem meglepő, hogy a bevésésekhez kapcsolódó gázdíjak is csúcsokat döngetnek a mostani időszakban. A Bitcoin Ordinalshoz hasonlóan a felhasználók máshol is rájöttek, hogy az Ethereum Virtual Machine (EVM) alapú láncok tranzakcióhívási adatainak felhasználásával készíthetnek beírásokat. Egy mémcointól kezdve a közösségi média profilképig bármit bevéshetnek, ami elkerülhetetlenül megnövelte a blokkterület iránti keresletet.

A jelenlegi őrület egyébiránt nagyon jó stresszteszt is a hálózatoknak. Ahogy arra az Ava Labs egyik alapítója rámutatott még december 19-én, az Avalanche C-láncán több virtuális gép simán csak felmondta a szolgálatot az őrület közepette. Az Arbitrum, a zkSync, a Cronos és a Celestia esetén is részleges vagy teljes kimaradásokat eredményezett november 19-én a bevésések iránti őrület. És a legjobb benne, hogy azt sem tudni, hogy hol a vége.