9 órára teljesen leállt a Bitcoin egyik alhálózata

A Bitcoin 2. rétegű hálózata a Stacks 9 órára leállt és elérhetetlenné vált. De mi is történt valójában?

9 órára leállt a Stacks, a Bitcoin alhálózata

A Stacks körülbelül kilenc órára leállította a blokkok gyártását péntek hajnalban, ami a Bitcoin layer-2 tokenjének árzuhanását is okozta. Mutatjuk mi történt.

A Stacks, a Bitcoin 2. rétegű skálázhatóságra fókuszáló hálózata jelentős fennakadást tapasztalt pénteken. A blokkgyártás közel kilenc órán keresztül teljesen leállt.

Az incidens, amelyet a blokklánc átszervezésének (reorganizáció) és a váratlan bányász viselkedésnek tulajdonítanak, nagy port kavart a Stacks ökoszisztémán belül. 12%-kal csökkent az STX token ára egy nap alatt.

A Stacks hálózat problémája péntek hajnalban kezdődött

A Stacks hálózat úgy lett megalkotva, hogy lehetővé tesz olyan funkciókat, mint az intelligens szerződések, a decentralizált alkalmazások (dapps) és az NFT-k tranzakciók. Mindezt a Bitcoin hálózatán, egy olyan blokkláncon, amit eredetileg nem ilyen funkciókra terveztek, és ami miatt az évek során virágoztak a rivális hálózatok.

A hálózatot úgy tervezték, hogy kihasználja a Bitcoin biztonságát és megváltoztathatatlanságát. Mindeközben biztonságos platformot biztosít a fejlesztők számára, hogy skálázható blokklánc-alkalmazásokat készítsenek amik továbbra is a Bitcoinban gyökereznek.

A probléma a pénteki napon kezdődött, amikor a Stacks hálózat késést észlelt a blokkgyártásban. A Stacks Status Twitter (vagy mai nevén X) fiók, a hálózati frissítések hivatalos csatornája, a problémát több tényező kombinációjának tulajdonította.

“Késést tapasztalunk a Stacks blokkok gyártásában a váratlan bányászati ​​viselkedés és a Bitcoin reorg kombinációja miatt” – áll a tweetben. “Az ökoszisztéma fő fejlesztői vizsgálják a problémát, és azon dolgoznak, hogy a lehető leggyorsabban megoldják azt.”

Bitcoin reorganizáció

A Bitcoin blokklánc időnként átszervezéseken (reorganizáción) megy keresztül, ahol a korábban megerősített blokkok érvénytelenítésre kerülnek. Bár nem gyakoriak, ezek az események megzavarhatják a Bitcoinra épülő alkalmazásokat és az olyan skálázási hálózatokat, mint például a Stacks.

Ebben az esetben a Stacks hálózat támogatói azt mondják, hogy a Bitcoin reorg lehetett az oka annak, hogy a hálózat körülbelül kilenc órára leállt. A fejlesztők a hírek szerint továbbra is figyelemmel kísérik a bányásztevékenységet, hogy a jövőben elkerüljék a hasonló fennakadásokat.

A „váratlan bányász viselkedés” arra utalhat, hogy a bányászok nem frissítik szoftvereiket vagy nem koordinálják hatékonyan a Bitcoin-átszervezésre a válaszukat. Ez késedelmet okoz a blokkgyártásban, és technikai vagy működési problémákat jelent a bányászok körében.

A kilenc órás blokkgyártási leállás hatással volt az STX token kereskedésére is. A token árfolyama a nap során 12%-ot esett, végül 1,90 dolláron állt be a kereskedés. Azóta sem tudott magára találni a STX jelenlegi árfolyamra, ami tükrözi a befektetők aggodalmát a hálózat stabilitásával kapcsolatban.

Sebezhetőek a 2. rétegű hálózatok

A zavar rávilágít a Bitcoinra épülő blokklánc-hálózatok sebezhetőségeire.

A Stacks csapata azt állítja, hogy elkötelezett a hálózat ellenálló képességének javítása mellett. A Stacks társ-alkotója, Muneeb Ali rámutatott, hogy a Nakamoto közelgő frissítése, amely egy új konszenzusmechanizmusra összpontosít, pont azért jön létre, hogy kiküszöbölje az elágazások lehetőségét és mérsékelje a Bitcoin-átszervezések hatását.