900 dollárt zuhant a bitcoin árfolyama tegnap késő este

2020 januárja óta a BTC 6800 dollárról 10500 dollárig menetelt, majd tegnap este a 10200 dolláros szintről 9300 dollárig szakadt mielőtt újra emelkedésnek indult.

A bitcoin tehát továbbra is hipervolatilis eszköz, egy óra alatt, este 22:00 után, közel 900 dollárt vesztett értékéből.

Azoknak, akik már több mint két éve követik a kriptós eseményeket, semmi új nincs a nap alatt, hozzászokhattak a néha kétszámjegyű 24 órán belüli árfolyam ingadozásokhoz. Akik újak a terén, nekik viszont felérhet egy infarktussal.

A kezdőknek meg kell érteni, hogy a bitcoin egy új és fejletlen befektetési eszközosztály vezető instrumentuma, relatíve alacsony likviditással, melynek intézményi elfogadottsága 2017 végén kezdődött, így a napi árfolyammozgások továbbra is viharosabbak, szemben mondjuk egy EURUSD kereskedési pár esetében (1000+ milliárd dolláros napi volumenek kontra néhány milliárd dollárral).

Pár nappal korábban a befolyásos kriptovaluta Twitter-közösség még azt ünnepelte, hogy a BTC 10500 dolláros ellenállással küzd és érezhetően mindenkit elragadott a bikás hangulat. A tegnap esés után viszont pont a másik véglet, erős medvés hangulat volt megfigyelhető. Annyit jelent, a twitteres kriptovaluta közösség többsége nem érti mi miért történik az árfolyammal, dominánsan rövidtávú emlékezettel rendelkezik és inkább felül az influenszerek jóslatainak, illetve az érzelmi hullámvasútra, amit egy ilyen esés okoz, sem mint venné a fáradtságot és kikapcsolná a Twitterjét (közösségi platformjait) vagy elkezdene a hosszú távú időtartományokban gondolkodni.

Az aranykereszt hájp

A napokban kirajzolódott egy hiperbikás jel az árfolyam grafikonokon, amit aranykeresztnek neveznek. Ez tényszerűen egy nagyon pozitív jel, és meglehetősen ritkán fordult elő korábban. Az aranykereszt a BTC/USD chartján utoljára múlt év április 23-án jelent meg azelőtt, hogy az árfolyama 5380 USD szintről 13000 dollárig ralizott. Előtte pedig 2015. októberben, mikor a BTC árfolyama még csak 287 dollár volt. Fontos megjegyezni, hogy a korábbi aranykereszt felálláskor is, múlt év áprilisban, a BTC 10%-ot zuhant mielőtt 170%-os emelkedésbe kezdett volna április – július között.

Másodlagos piacok növekvő szerepe

A bitcoin ritka, mint a fehér holló. Sokak megelégszenek azzal, hogy a másodlagos piacokon kereskednek vele vagy hedge pozíciókat vesznek fel az aktuális BTC vagyonaikra. Arthur Hayes, a BitMEX bitcoin határidős tőzsde ügyvezetője bizonyára örült ilyen volatilis 24 óra után. A Skew adatai szerint ugyanis az esés miatt mintegy 100 millió dollár értékű pozíciót likvidáltak a platformján. Tegnap a teljes határidős kereskedési volument mintegy 16 milliárd dollár volt, ebből 4.4 milliárdért a BitMEX felelt.

Fundamentumokkal nincs probléma

A tegnapi köhögés ellenére a Bitcoin hálózat és kriptovaluta fundamentumai érintetlenek. Az elfogadottsága tovább emelkedik, a hálózat teljes hashrátája 111 exahash, alig valamivel elmaradva a két héttel ezelőtti 114 exahashtől, a napi tranzakciószám emelkedik (jelenleg 327 000 körül), csak a Blockchain (mint cég) tárcák száma elérte a 46 milliót. Egy évvel ezelőtt a szám még csak 33 millió volt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük