Már 42 kriptoautomata üzemel Olaszország nagyvárosaiban

Habár az olasz társadalom egy része még nem igazán ismeri a kriptovaluták világát és a blokklánc technológiát, addig a másik már évek óta kriptovaluta tulajdonos, akinek napi pénzügyeihez hozzátartozik a digitális pénztárca és a bitcoin automata.

Az egyik ismert olasz napilap az Il Fatto Quotidiano a napokban írta meg, hogy nemrég hozták működésbe a 42. készpénz-felvételre alkalmas kriptovaluta automatát Észak-Olaszország központjában, Milánóban. A második legnagyobb olasz városban ezzel már 9 kripto ATM működik. Ezt követi Bologna 8, Firenze 4 készülékkel, valamint a magyarok egyik kedvenc turista célpontja Velence 3 automatával. Nagyjából még egy tucat talján városban működik kriptoautomata, de ettől függetlenül számuk még mindig elég alacsony, figyelembe véve, hogy a nagyvárosokban található kriptoautomaták forgalma tavaly meghaladta a 2 millió eurót.

A világon már több, mint 5000 kriptovaluta automata van üzembe helyezve. Az ágazat egyik vezető vállalata a General Bytes csak az elmúlt hónapban 69 új egységet telepített. Globális szinten naponta 6,3 új kripto-automata kerül installálásra, így könnyű kiszámolni, hogy két és fél év múlva, már több, mint 10 ezer ATM lesz a világon.

A legtöbb készülék Észak-Amerikában található. Az összes automata 60%-át az Egyesült Államokban és 12,4%-át Kanadában állították fel. Európa nem haladja meg a 22%-ot, míg Ázsia mindössze 2%-on áll. A vén kontinensen Ausztria (5,2%) és az Egyesült Királyság (4,6%) a vezető ATM országok. Az eszközök szinte minden esetben csak bitcoint támogatnak, bár néhány ethert is elfogad. Használatukhoz nincs másra szükség, mint egy elektronikus tárcára a mobilon, a saját bitcoin címre (mint egyfajta IBAN vagy bankszámla) valamint a kapcsolódó QR-kódra, amelyet az ATM beolvas.

De mi a helyzet itthon?

Magyarországon jelenleg 21 kriptovaluta ATM üzemel, amelyből 10 készülék a fővárosban található. További automatákat többnyire megyeszékhelyeken, úgy mint Miskolcon, Győrben, Szegeden vagy Gyöngyösön találsz. Ha Olaszország lakosságából (60 millió lakos) indulunk ki, akkor a Magyarországon található 21 automata nem is olyan rossz arány. A BitcoinBázis partnereivel közösen 9 automatát üzemeltet az országban, amit a reményeink szerint a következő hónapokban tovább tudunk bővíteni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük