A Tether ezentúl a Chainalysis-sal követi nyomon a kereskedőket

A Tether cég stabilcoin kibocsátó óriás (USDT) az első kriptovállalat, amely pénzmosás elleni (AML) nyomkövető rendszert fog használni.

Chainalysis és Tether együttműködés

A Chainalysis szerdai sajtóközleményében jelentette be a nyomkövető eszköz telepítését. A bejelentés szerint a Tether a Chainalysis Know Your Transaction (KYT) eszközét fogja használni a pénzmosás elleni irányelveknek való nagyobb megfelelés érdekében.

„Mostantól a Tether platform figyelni fogja a blokkláncán történő stabilcoinok használatát. Ennek segítségével a gyanús tranzakciókat valós időben tudják majd nyomon követni”, derül ki a közleményből.

A Chainalysis KYT eszközének használatával a Tether azt reméli, hogy teljes körű betekintést nyerhet majd a stabilcoinok életútjába a kibocsátás pillanatától a visszaváltásig. A KYT eszköz nem csak a tethert követi nyomon, de a tulajdonosok kockázati profiljáról adatokat szolgáltat a cég számára. Így a Tether képes lesz megfigyelni a gyanús USDT mozgásokat a stabilcoint támogató különféle blokklánc platformokon keresztül.

A Tether technológiai vezetője, Paolo Ardoino a következőeket nyilatkozta a Chainalysis használatával kapcsolatban: „A Chainalysis-sel való együttműködés lehetővé tette számunkra, hogy fokozzuk az AML megfigyeléseinket minden olyan tranzakciónál, amely tether tokent tartalmaz. Ennek az eszköznek a segítségével, fokozni tudjuk a biztonságot, amely egyúttal hozzájárul a szabályozók és a bűnüldöző szervek bizalmának növeléséhez is.

A tranzakció figyelő eszközök használatakor viszont felmerülhet a felhasználói adatvédelem megsértésének lehetősége is. Ardoino szerint a Tether viszont nem hozza nyilvánosságra a felhasználók legbizalmasabb adatait, csak az AML által megkövetelt szabályoknak tesznek eleget. A Tether sokszor képezte vita tárgyát az Egyesült Államokban, ahol a hatóságok azzal vádolták meg a társaságot és partnerét, a Bitfinexet, hogy számolatlanul adtak ki több száz millió dollárnyi USDT kriptovalutát, amelyeknek nem is volt egy az egyben dollár fedezete. A jogi problémák ellenére az USDT továbbra is a legnagyobb és legkeresettebb stabilcoin a piacon. Teljes piaci értéke ma meghaladja a 4,6 milliárd dollárt.

A szabályozók és a kriptovaluták

Számos ország szabályzói szigorúbb kripto-pénzmosási szabályok bevezetésén dolgoznak, ezért a Tether nyomon követési tervei nem alaptalanok. Több kriptotőzsde használja már a Chainalysis termékeit, mivel így biztosítani tudják az AML előírások betartását, miközben megőrzik a felhasználói információkat. Az Egyesült Államok 2021-es költségvetési javaslatának értelmében a titkosszolgálat 2,4 milliárd dolláros támogatást kap többek között arra, hogy ellenőrizze a kriptovaluták használatát a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozásának megakadályozása érdekében. Az Európai Unióban működő kriptotőzsdék is nagyfokú ellenőrzésre számíthatnak, az unió ötödik pénzmosás elleni irányelvének elfogadása miatt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük