Még egy ok, hogy utáljuk a nagyon hasznos tether dollárt

A hírhedt stabilcoin, a tether (USDT) nem játszik tiszta lapokkal. Ha kétségeid voltak a Tetherrel kapcsolatban, most valószínűleg még inkább elbizonytalanodsz a stabilitását illetően.

A Coin Metrics kriptovaluta elemzőcég legfrissebb megállapításai alapján a forgalomban lévő USDT stabilcoin kb. 80% -a, körülbelül 300 szervezet kezében összpontosul.

Több mint 1 millió tether csücsül a a walletek 80%-ában | Bloomberg

Az adatok azt mutatják, hogy a 318 címzettnek legalább 1 millió dollárja van USDT-ben. Csak összehasonlításképen, a bitcoin esetében több mint 20 000 címzettnek van legalább 1 millió dollárnyi BTC-je, ami azt jelenti, a Tether jóval centralizáltabb mint aminek elsőre látszik.

“A tether dollár koncentrációja azt sugallja, hogy a stabilcoin ellenőrzése néhány központi szereplő kezében van, akik képesek megingatni a bitcoin árát és az ez iránti érdeklődésüket nem is rejtik véka alá.” – mondta John Griffin, az austini Texasi Egyetem pénzügyi professzora.

Elméletileg a stabilcoin jó befektetési alternatívának hangzik, hiszen aránylag stabil eszköznek mondható, amit kriptovalutákkal való kereskedésre lehet használni az azt támogató tőzsdéken.

A stabilitást az garantálja, hogy az árfolyama 1:1 arányban a dollárhoz van rögzítve. Ezáltal a befektetők biztosítva vannak arról, hogy az USDT eszközeik stabilak maradnak. Alapvetően a kereskedők számára nagyobb likviditást biztosít, a helyzet azonban az, hogy valójában mégsem olyan stabilak, mint azt gondolnánk.

A tether árfolyamát az amerikai dollárhoz képest követő Untether oldal megállapította, hogy volt rá példa, hogy a digitális eszköz árfolyama 0,95 dollárra is lezuhant. Lehet, hogy ez nem tűnik túl soknak, de nagy volumenű kereskedések esetén a különbség elég gyorsan összeadódhat.

További Tether-buktatók:

Év végén, egész pontosan novemberben az Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériuma és Határidős Árutőzsdei Kereskedelmet Felügyelő Bizottsága (CFTC) azt jelentette be, hogy a Tether céget piaci manipuláció gyanújával vizsgálják.

Idén áprilisban a New York állami főügyész (NYSAG) szintén nyomozást indított Tether és kereskedési partnere, a Bitfinex ellen. A nyomozás során a nyomozók felfedték, hogy a társaságok a 850 millió dolláros veszteségüket megkísérelték egyik bankpartnerüknél elhelyezett dolláralapból fedezni. A dolláralapnak elviekben a tether dollár fedezeteként kellett volna szolgálnia.

A Tether cég irdatlan hosszú ideig azt állította, hogy eszközének értékét, a vele egyenértékű amerikai dollár tartalékokkal biztosítja. Május elején azonban a társaság ügyvédje elismerte, hogy a forgalomban lévő USDT mindössze 74%-át fedezik dollár alapú készpénz tartalékok.

Ha ez még nem lenne elég a bizalomvesztéséhez, a közelmúltbeli bírósági dokumentumok azt bizonyítják, hogy a Tether a dollártartalékát bitcoinba és más digitális eszközökbe fekteti, ahelyett, hogy a kijelölt feladatát teljesítené.