Semmi közünk hozzá

Azért döntöttem jelen cikk megírása mellett, mert egyesek fontos tények fölött siklanak el.

Sőt, elég sokan.

Persze én nem hibáztatok senkit, nem is feltétlenül lenne rá okom, hiszen a hazai közélet színterén a Bitcoin megjelenése óta nem igazán történt még olyan, a lakosság nagyobbik részére kiterjedő negatív esemény, amely rávilágított volna bizonyos dolgokra.

Mondjuk a Bitcoin létrejöttének okait tartalmazó lista első-második elemére.

Be your own bank! – látjuk a gyakori szlogent, mégis úgy tűnik, nem kóstolgatjuk eléggé, nem emésztjük meg kellőképp. Meglátjuk, megrágjuk, kiköpjük. Kissé ismeretlen az íze.

Pedig a mélyebbre ásók – biztos vagyok benne, hogy akadnak ilyenek is kicsiny közösségünkben – láthatják, mennyire a függetlenségről és a szabadságról szól (főleg) ez az egyszerű jelmondat.

Ami a Bitcoin létrejöttének okait tartalmazó lista nagyjából első-második eleme lehet.

És mit látunk mi, sokan (tisztelet a kivételnek)?

Kereskedés, pénz, technológia.

És milyen kérdésekre akarunk választ kapni?

„Hogyan kereskedjünk kriptopénzekkel? Hogyan csináljunk minél több pénzt kriptopénzekkel? Áruljátok már légyszi el, hogyan működik!”

Tisztelet a kivételnek.

Bár a mérleg nagyon elbillent a kereskedés és pénzcsinálás felé, nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy a Bitcoin ennél jóval több.

Jogos a kritika: aki autós magazint olvas, nem azt akarja megtudni éppen kit mijétől fosztottak meg.

Jogos. Ez előbbi valamilyen technológiai, ez utóbbi pedig valamilyen bulvár / közszolgálati téma lenne.

De. Ez nem egy autós magazin. Ez a Bitcoin Bázis.

Egy olyan téma portálja, amelynek erkölcsi aspektusból vett kiterjedése jóval szélesebb.

És attól még, hogy az a bizonyos mérleg elbillent, a másik (és a sok-sok többi) serpenyő még mindig ott van, és arra vár, hogy megpakoljuk valamivel.

Mondjuk egy beszámolóval egy olyan témáról, amely egyszerre a magyar közösség széles rétegeinek ügye (kinek öröme, kinek üröme – nem lényeg), és egyszerre a Bitcoin (nagy B-vel!) alapelveinek durva megsértése. Még ha nem is a pénzügyek területén történt incidensről van szó.

És még akkor is, ha az a bizonyos incidens az ország egyik legmegosztóbb témája lett.

És még akkor is, ha – nyilvánvaló módon – nem ismerünk minden részletet.

Az események kimenetele ugyanis – múltbéli tapasztalatok és a másik oldalon korábban tett egyértelmű kinyilatkoztatások alapján – elég szemmel látható ahhoz, hogy a mi ingerküszöbünket is keményen megüsse.

Mert bárhol is történjen meg a vezető rétegek túlkapása – pénzügyi vagy más területen – miért ne lehetne az a kriptoközösség témája is?

Jó, persze, elmenekülhetünk bizonyos dolgok elől, és kijelenthetjük, hogy a Bitcoin (és sok más kriptopénz) csak technológiai és közgazdasági szempontokból érdekes, mégis azt kell mondjam: saját magunkat verjük át!

Ne tegyük.

Helyette értsük meg végre, hogy a Bitcoin felhasználásával egyben a szabadság és a függetlenség (legyen az bárkik által is megkérdőjelezett) alapelvei mellett is kiállhatunk.

Hogy úgy mondjam, jogunk van hozzá. Nekünk, kriptohírportálként nem mellesleg valahol kötelességünk is.

Bár nem én követtem el, de az a sejtésem, hogy hasonló célok állhattak azon bizonyos indexes cikk megírása mögött is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük