A bitcoin nélkül már 2300 dollár lenne az arany ára?

A pénzügyi innováció és a digitalizáció leginkább a bitcoin malmára hajtja a vizet, ebben pedig a nagy vesztes az arany lehet – állítja Mike McGlone, a Bloomberg Intelligence árupiaci elemzője.

Az árupiaci szektoron belül a fémekben van a legnagyobb potenciál hosszútávon. A széndioxid-kibocsátás visszaszorítása, az elektromos hajtás és a digitalizáció egyre jobban elválasztja az olyan fémeket, mint a réz a többi nyersanyagtól, például az olajtól. Ez utóbbit ugyanis egyre jobban szorítja ki a piacról a technológiai innováció. Azonban nem csak az olaj tűnik el a lefolyóban, hanem az arany is és adja át a helyét a bitcoinnak.

Ha nem lenne a bitcoin, már jóval 2000 dollár felett kereskednének az arannyal, állítja McGlone. A bitcoin ugyanis jelentős felső korlátot jelent az arany árának emelkedésénél.

A múlt héten 9800 dollár volt a réz ára, ha az arany és a réz ára közötti 10 éves kapcsolat ma is fennállna, akkor 2300 dollár lenne egy uncia arany, nem pedig 1700 dollár, mint amennyi most.

Inflexiós ponthoz érkezett az arany, ahol a portfóliókban a bitcoin vesz át a helyét. Egy olyan világban, ahol minden egyre jobban digitalizálódik, nem sok minden tudja megállítani a digitális pénz felhalmozását.

A bitcoin jó diverzifikációs eszköz köszönhetően annak, hogy az árfolyam nem mozog együtt más eszközök árfolyamával.

McGlone a nemesfém lecserélése helyett azonban azt tanácsolja, egészítsék ki a befektetők a portfóliójukat arany helyett bitcoin befektetéssel. 75%-ban ajánl arany befektetést és 25%-ban bitcoint diverzifikációs eszközként, mely szerinte pontosan olyan kockázattal bír, mint a részvénypiac. Emellett hozzátette, hogy az iparban használt fémek továbbra is keresettebbek a nemesfémekkel szemben, azonban a réz lassan már túlvetté válhat az év második felében.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük