Egy whitepaper három támadási módszert mutat be a PoS ETH ellen

Az Ethereum blokkláncán az elmúlt három hónapban két igen fontos esemény is történt. Egyrészt nagyjából három hónappal ezelőtt felkerült a London hálózati upgrade, ami megváltoztatta a bányászati jutalmak rendszerét. Aztán pár nappal ezelőtt élesítésre került az Altair upgrade, az első beacon chain, ami a PoW-ról való átállást készíti elő a PoS-ra. Az Altair után nem sokkal történelmi csúcsra is ért a hálózat natív tokenjének, az Ethernek az árfolyama. Ezzel párhuzamosan az átlagos tranzakciós díj szombaton elérte már az 50 dollárt és egyre jobban pörög a Twitteren az ETH 2.0 hashtag. Tehát egyre közelebb van a proof-of-stake Ethereum blokklánca, most azonban érdekes elemzés látott napvilágot a Stanford Egyetem kutatói részéről.

A három lehetséges támadási módszer az Ethereum 2.0 ellen

Az október 19-én közzétett és folyamatosan terjesztett whitepaper bemutat három lehetséges támadási metódust a proof-of-stake Ethereum lánc ellen. Az egyik támadási módszer például azt írja le, hogyan lehet mindössze minimális stake birtokában hosszútávú konszenzusos blokklánc reorganizációt végrehajtani. A whitepaperben szemezgetve azzal foglalható össze a második támadási módszer, hogy rövid távú reorganizációk segítségével lassíthatja be a konszenzusos döntéseket egy támadó. A harmadik módszer pedig a hálózati késleltetésen alapul és lehetővé teszi a reorganizációt pár darab validátor irányításával.

Proof of Stake

Függetlenül attól, hogy egy validátort mi motivál, a leírt technikák segítségével növelhetik profitjukat vagy akár le is állíthatják a protokollt, ezzel pedig az egész PoS Ethereumot veszélybe sodorhatják. Ráadásul a konszenzus is veszélybe kerülhet, ha a voksolás feldolgozása belassul. De úgy tűnik, most ezzel az Ethereum hálózatának kritikusai lendületbe kerültek.  Mert például a Bittorrent megalkotója, Bram Coneh is erről tweetelt szombaton. Mondjuk róla tudni kell, hogy ő a Chia-projekt alapítója és saját érdekében is kritikus az Ethereummal szemben. Ami viszont pozitív, hogy a most megjelent whitepaper megoldási javaslatokat is tesz.

WhitePaper

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük